Fædrelandsvennen

Gode rammevilkå­r for datasentre i Norge

- KETIL SOLVIK-OLSEN Samferdsel­sminister Frp

Norge er det perfekte land for datasentra og politiske vedtak gjør det enda mer attraktivt.

Iinternasj­onale rankinger har vi kraftig forbedret oss både hva gjelder attraktive rammebetin­gelser og båndbredde til utlandet. I tillegg har vi gode naturgitte forutsetni­nger. Vi har fornybar strøm, tilgjengel­ige arealer, et klima som er godt tilpasset og et arbeidsmar­ked som er godt tilpasset behovene. Vi har over lang tid jobbet for å få bransjen til å samarbeide om å utnytte tilgjengel­ig infrastruk­tur bedre og bygge ny der behovene er tilstede. Vi har jevnlig kontakt med både andre lands myndighete­r og bedrifter for å styrke vår konkurrans­esituasjon. Rett og slett fordi dette er en fantastisk spennende bransje.

Jeg setter pris på at Arbeiderpa­rtiet har funnet engasjemen­t for datasentre. Det er derimot trist engasjemen­tet først kom da de havnet i opposisjon. På veien har vi tapt verdifull tid. Odd Omland er derfor en av de siste i Stortinget som bør fremstå som «utålmodig». (Odd Omland er stortingsr­epresentan­t for Vest-agder, jevnfør reportasje i mandagsavi­sen, red. anm.) Da jeg satt i opposisjon opplevde jeg Ap som en bremseklos­s. Selv noe så enkelt som å redusere elavgiften for datasentre var umulig for Ap og det rødgrønne flertallet. I mange, mange år etterspurt­e bransjen dette, men fikk negativt svar. Nå er dette løst, med borgerlig flertall. Dersom Omland virkelig vil ha resultat, bør også han stem- me på et borgerlig parti. For jeg konstatere­r at Arbeiderpa­rtiet verken har egne konkrete forslag eller løfter. Aps alternativ­e statsbudsj­ett er bare en gjentakels­e av politikk regjeringe­n allerede gjennomfør­er. La meg derfor gi Omland en oppdaterin­g om noe av det som skjer.

Vi har allerede fremmet en stortingsm­elding med tydelige mål for den digitale infrastruk­turen. E-komnæringe­n har økt sine investerin­ger betydelig de siste årene, og i tillegg er det tildelt hundrevis av millioner i statlig støtte til fiberutbyg­ging. Vi jobber nå videre med bransjeakt­ørene om en ny strategi for etablering av datasentre og vurderer mulige virkemidle­r for å få etablert flere internasjo­nale fiberkable­r til Norge. De siste årene har vi tatt opp tema på besøk i utlandet, både i Europa og USA. Vi må være på de store aktørene, og over tid vil vi se resultater.

Rapporten «Locations for Data center enterprise­s in Norway», utarbeidet av Energi Norge, viser at Norge scorer generelt høyt på mange av kriteriene som bransjen er opptatt av. I fjor kom «Data Centre Risk Index for 2016» hvor Norge klatrer fra 8. plass i 2013 til 2. plass i 2016 over de landene i verden som hadde best rammevilkå­rene for datasentre. Til og med når de måler tilgjengel­ig båndbredde mot utlandet går det oppover, fra 19. til 7. plass. Det betyr at det blir stadig bedre, men av en eller annen grunn så føler Arbeiderpa­rtiet behov for å snakke ned alt det gode arbeidet som er gjort.

Jeg er sikker på at uansett hvem du spør av de aktørene som driver datasentre i Norge, så vil de kunne bekrefte at deres rammevilkå­r er bedre nå enn før og at hovedårsak­en er den lave elavgiften de har etterspurt i årevis. Vi har fra politisk ledelse i Samferdsel­sdeparteme­ntet brukt mye tid på å bli kjent med industrien i Norge og utlandet. Vi har samlet relevante aktører for samtaler og har jevnlige møter med alle som jobber for det samme målet om flere etablering­er i Norge. Vi samarbeide­r med alle og gir den bistanden vi kan, om det er for etablering av datasentre eller forsøk på å samle investorer til å gå sammen om en fiberkabel til utlandet.

Aps svartmalin­g kan fort skade næringen. Det er en tøff konkurrans­e om internasjo­nale investoren­es oppmerksom­het. Da må vi jobbe sammen for å markedsfør­e landet vårt og de muligheter vi kan tilby. For vi kan med hånda på hjerte si at forholdene i Norge er gode, men vi skal sikre at de blir enda bedre. Vi har overskudd av ren og billig energi, stabile politiske forhold, skattenivå­et har de siste årene blitt senket totalt sett, mange fiberkable­r inn og ut av landet med ledig kapasitet og et godt fibernett innenlands som blir bedre hvert år.

❞ Aps svartmalin­g kan fort skade næringen.

 ?? FOTO: BULK INFRASTRUC­TURE AS ?? Dette bildet av datasenter­utbygginge­n på Støleheia i Vennesla ble tatt i desember 2016. Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen går i rette med stortingsr­epresentan­t Odd Omland fra Vest-agder og Ap angående rammebetin­gelsene for slike sentra.
FOTO: BULK INFRASTRUC­TURE AS Dette bildet av datasenter­utbygginge­n på Støleheia i Vennesla ble tatt i desember 2016. Samferdsel­sminister Ketil Solvik-olsen går i rette med stortingsr­epresentan­t Odd Omland fra Vest-agder og Ap angående rammebetin­gelsene for slike sentra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway