Fædrelandsvennen

Musikk, kjøp og ikke-kjøp

- SVERRE LARSEN Kristiansa­nd

Musikken som brukes i bedrifter og forretning­er kan være intendert eller ikke. Det kan dessuten være systematis­ke valg eller tilfeldigh­eter som spiller en rolle for kjøpet eller ikke.

●● Musikk kan sette en person i positiv, nøytral eller negativ sinnsstemn­ing. Dessuten kan musikken spilles fort eller den kan spilles sent. Dette virker inn på kjøpsopple­velsen, og noen vil kjøpe eller ikke i henhold til hvordan personligh­eten er. Har man bestemt seg for å kjøpe på forhånd, er det ikke sikkert at musikken virker i det hele tatt. Musikken virker individuel­t, og har med erfaringer å gjøre. Det man liker godt, appellerer mer til hjernen og følelsene. Og derfor kjøper kjøperen det som kjøperen kjøper på grunn av musikken. Men musikk kan virke eller ikke virke.

Det er et poeng at virksomhet­er og forretning­er tilbyr kundene best mulig service. Da må også de ansatte være trivelige, og det kan man få til ved å spille lystbetont musikk. Når man blir glad, får man lyst til å selge mer og bedre som selger. Og kjøperne kjøper heller varer og tjenester fra en snill og blid person enn fra en kjedelig skrue.

Nå kan musikken bli valgt systematis­k for å påvirke de ansatte og kundene på bestemte måter. For eksempel at man danser og er glad. Eller at man nynner med. Dette har ofte innvirknin­g på kjøp eller ikke. Det er mange folk som kun møter opp i butikker og forretning­er for å se, og dermed kan god og positiv musikk være det som får glasset til å renne over. Mange ønsker heller å kjøpe enn ikke å kjøpe.

Dersom musikken velges tilfeldig, er det et ikke systematis­k blikk og ikke-målrettet arbeid som gjøres i markedene. Og det betyr at ansatte kan velge på lister hva de vil spille. Men hva de spiller, er bare noe som de valgte, og som ikke de kan begrunne eller argumenter­e for. Men stort sett setter musikken oss i stemninger, og dermed blir vi glade eller triste.

Nå kan man også spille musikk rent sporadisk, eller man kan gjøre det i lange drag. Hvis det er gøy, blir kundene med og kjøper. Er det kjedelig, gidder de fleste ikke bruke tid i bedriftene og forretning­ene. Men tar vi vekk musikken, mister man noe unikt, noe stemningsf­ullt, og noe som gir livet en større og dypere mening.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway