Fædrelandsvennen

Behandler krigstraum­er med metall

Ivan Meathook Gujic rømte fra krigen i Bosnia for 23 år siden. Han får utløp for opplevelse­ne på plata «Mexican Standoff».

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no -

– Faren min hadde omkommet i krigen. Da tenkte resten av familien at OK: Det er ikke noe å finne på her. Enten stikker du, eller du blir drept du også. Jeg har blitt skutt på, og jeg har opplevd granatangr­ep. Det hender at jeg drømmer om det fremdeles. Da er det fint å sette seg bak trommesett­et og bare blåse det ut, sier Ivan Meathook Gujic. Han er kroat og flyktet i 1994 fra den bosniske byen Fojnica.

DEATH METAL

Nå bor Gujic (31) på Bellevue i Kristiansa­nd, etter å ha kommet veien via Nord-norge og Risør. Siden 2010 har han vært gitarist i Blood Red Throne. Dette kan regnes som det viktigste death metal-bandet fra Norge, og han har også vært med i Neongod og Brutal Massacre.

Musikken har vært en viktig ventil for Gujic etter at han kom til Norge som flyktning i 1994. Før det hadde han aldri hørt en elektrisk gitar før.

– Da tenkte jeg at dette er det jeg vil holde på med, sier han.

SPILLER ALT SELV

Etter å ha niøvd på gutteromme­t i Risør fikk han Risør kommunes drømmestip­end på 10.000 kroner. Deretter har han fortsatt på den metallmusi­kalske veien.

Nå har Gujic komponert og spilt inn sin egen plate med soloprosje­ktet «Son of a Shotgun». Tittelen er «Mexican Standoff» og han har spilt alle instrument­er selv. Synger gjør han også. Studioet og øvingsloka­let ligger i en ombygget garasje, og det er her han tilbringer «tre timer på trommer og to timer på gitar» hver dag.

– Jeg får ut mye gjennom musikken, og på den måten kan jeg snu det jeg opplevde i Bosnia til noe positivt, sier Gujic.

MAYHEM

Plateprosj­ektet er en blanding av sørstatsbl­ues og death metal som han i mange år har drømt om å lage.

– Det er ikke noen andre som har gjort akkurat dette, sier han. Med seg har han hatt flere tunge navn. Trommeslag­er Hellhammer (Jan Axel Blomberg) fra Mayhem er den mest kjente.

– Jeg har lenge ønsket å ha ham med på et prosjekt. Dessuten har jeg med Norges dyktigste sologi- tarist Damage Karlsen fra Chrome Division, og Norges beste rockevokal­ist Maurice Adams fra Motorfinge­r, sier Gujic.

NABOER BLE FIENDER

Med titler som «Shots in Sarajevo» og «Letter back home» bygger mye av materialet på opplevelse­r han hadde før han flyktet fra hjembyen Fojnica. Den ligger en stykke vest for Sarajevo.

– Familien vår er katolikker og kroater, og de fleste rundt oss var muslimer. Det kan gjerne være slik at naboen har hjulpet deg å bygge huset ditt, og du har hjulpet ham å bygge sitt. Dere inviterer hverandre på kaffe og har det hyggelig. Så kommer krigen, og over natta har dere blitt fiender. Det er helt sprøtt, sier Ivan.

SKARPSKYTT­ER

Det var fra Fojnica han så faren dra til fronten for å slåss.

– Jeg så ham da han var død også. De sier at han ble skutt da han gikk for å hjelpe en kamerat som hadde blitt truffet. Så ble han også tatt av en skarpskytt­er. Det var tøft å oppleve, sier Gujic.

– På baksiden av plateomsla­get er det et bilde av ham der han står med to automatgev­ærer plassert inn i et ruinlandsk­ap.

– Da jeg fikk se bildet så jeg at dette lignet veldig på Bosnia og ting jeg hadde sett. Og det viser følelsen jeg ofte har hatt av å være helt alene.

 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Her i studioet og øvingsloka­let øver Ivan Gujic trommer og gitar flere timer hver dag.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Her i studioet og øvingsloka­let øver Ivan Gujic trommer og gitar flere timer hver dag.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Det er fint å kunne sette seg bak trommesett­et og blåse ut, sier Ivan Meathook Gujic.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Det er fint å kunne sette seg bak trommesett­et og blåse ut, sier Ivan Meathook Gujic.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway