Fædrelandsvennen

Dveler seg nesten i hjel

- VILDE IMELAND

ROMAN

All gjeldende fornuft

Wencke Mühleisen Gyldendal

Tekstene kretser om en rekke eksistensi­elle tema som vennskap, ensomhet, liv, død, aldring, fremtid og fortid, men tar også for seg problemer av mer dagligdags art, som pendling til og fra jobb.

Mye positivt kan sies om Mühleisens brevroman. Hovedperso­nen, altså brevskrive­ren, er åpen, ærlig og inderlig. Brevene fungerer som korte essays, hvor vi får utilslørte tankerekke­r som delvis inneholder et høyt refleksjon­snivå og byr på kraftfulle litterære bilder.

Det er i disse refleksjon­ene, over de store temaene, at Mühleisen er best. Som når jeg-personen stirrer på sin nylig avdøde mor, og tenker at hun «nå ikke er annet enn et menneskeli­g avfallspro­dukt». Eller når hun snakker om sex mellom to aldrende kropper. «Du er gjerrig, vil ikke dele din skrøpeligh­et med meg. Du vil ha forfallet for deg selv, knuge det inn- til deg.»

Likevel blir «All gjeldende fornuft» litt i overkant dvelende. Jeg-personen dveler over medieviten­skapen ved Universite­tet i Stavanger. Hun dveler over pendlingen mellom jobben i Stavanger og sitt hjem i Oslo, over publiserin­gspress i akademia, og over katter hun ser på gaten under en reise i Italia.

Ambivalens er bra, og kontemplas­jon utvilsomt viktig. Likevel skulle jeg heller ønske at brevskrive­ren gikk lenger inn i de eksistensi­elle tankerekke­ne, at hun tillot seg å være drøyere og mer selvkonfro­nterende.

I stedet gir hun for mye plass til den daglige tralten. Da minner brevformen mindre om litteratur og mer om interne e-poster mellom kolleger ved Universite­t i Stavanger. Sistnevnte er definitivt ikke egnet for et bredere publikum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway