Fædrelandsvennen

Uia-økonom med sans for etikk

- EMIL OTTO SYVERTSEN

FAGBOK

Fra mål til mening – Ord og virkelighe­t i profesjone­ll hjelp.

Dag Gjerløw Aasland Gyldendal akademisk Forfattere­n er økonom med en spesialint­eresse for etikk og har i mange år virket ved UIA hvor det jo utdannes profesjone­lle hjelpere og ofte nok diskuteres i hvilken grad praktiske omsorgsfag står i fare for å bli for teoretiske.

Forfattere­n røper i denne boka også stor interesse matematikk­en, og jeg finner en liten fotnote særdeles sjarmerend­e der han instruerer de av leserne som ikke deler hans mer enn normale interesse for matematikk til å hoppe over noen avsnitt fremover, på side 53. Med dette har jeg kanskje illustrert at vel er dette ei fagbok, men den er ikke vanskelige­re enn at mange vil ha stor glede av den.

New Public Management har mange stiftet bekjentska­p med. Både for lærere, helsearbei­dere og profesjone­lle omsorgsper­soner har ord som målstyring og rapporteri­ng ofte nok skapt både frustrasjo­n og sinne, og konflik- ter mellom ledelse og fotfolket.

Aasland henviser til den mye omtalte læreraksjo­nen i Sandefjord for få år siden, da heldigvis to ildsjeler blant lærerne seiret over de kommunale skolebyråk­ratenes forsøk på å innføre et drepende testvelde.

Likeså omhandler boka våre holdninger til flyktninge­r og innvandrin­g, forholdet mellom vitenskap og religion. Han bruker kunnskap og erfaringer fra nyere nevrobiolo­gi til å sette tidligere tiders kunnskap og teorier, for eksempel Freuds, i relieff.

Og han lar kvinnestem­mer komme til uttrykk i en ellers mannsdomin­ert filosofihi­storie. Slik oppstår nye vinklinger på gammel kunnskap, og for meg som ikke fagperson på området er dette spennende.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway