Fædrelandsvennen

Vil ri på et toppnivå i verden

Ved hjelp av topptrener Tony André Hansen og fantastisk­e treningsfa­siliteter hjemme i Randesund, har ridejenta Synne Ljosland (18) staket ut et svært ambisiøst mål.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Mitt langsiktig­e mål er å ri på et toppnivå i verden, sier Synne Ljosland - som både har to NMsølv og en 26. plass i EM i aldersbest­emte klasser å se tilbake på.

Nå er hun i tillegg en av fire nominere til «årets sprangrytt­er under 22 år» på Hestegalla­en i Vestfold neste helg.

«TALENT I SØR»

Selv kan hun ikke være til stede ettersom hun – som eneste norske – er tatt ut til prestisjet­unge «Gothenburg Horse Show» i Gøteborg samme helg.

– Interessen for ridning fikk jeg gjennom søstrene mine Tonje og Kristine. Siden har sporten vært en stor del av livet mitt. Og når jeg i tillegg får gode resultater, er det motiverden­de å fortsette, sier 18-åringen.

Derfor trener hun tre timer hver dag foruten timesvis med stell av hestene. I tillegg får hun tilpasset skolen til satsingen sin gjennom «Talent i Sør», som innebærer at hun tar videregåen­de på KKG over fire år. Der trener hun styrke hver dag.

Men grunnlaget for prestasjon­ene sine legger hun hjemme på Ådnevik i Randesund, hvor hun har fasilitete­r de fleste ridejenter bare kan drømme om. Der har hun egen stall, egen utendørs ridebane og i fjor vinter sto i tillegg en ridehall ferdig, som gir topp treningsfo­rhold uansett vær.

– Treningsfo­rholdene er veldig bra, særlig etter at ridehallen sto ferdig. Jeg savner ingenting, sier Ljosland.

TRENES AV OL-UTØVER

Og når hun er ute og rir på stevner, i både inn- og utland, er faren Tor Olav sjåfør i hestetrail­eren med overnattin­gsplasser, kjøkken og plass til fem hester.

– Den traileren er helt topp. Jeg setter også stor pris på at pappa vil legge penger i dette, og at han vil kjøre meg rundt. Det er takket være ham at jeg kan drive med dette, sier Ljosland.

Den sportslige utviklinge­n sørger Tony André Hansen for. Den tidligere topprytter­en deltok blant annet i Beijing-ol i 2008.

Nå er han profesjone­ll ridetrener i Moss, men reiser hver uke til Kristiansa­nd for å trene Ljosland mandag og tirsdag.

– Synne er veldig heldig som har så gode fasilitete­r. Alt ligger til rette for at hun kan nå veldig langt, til og med drømmemåle­ne, sier Hansen.

– HAR EN TOPPRYTTER I SEG Han peker på at mange hestejente­r i hennes alder, velger å satse på skole og utdanning fremfor ridning, og at valget hennes om å heller bare trappe opp satsingen viser at hun har vilje og egenskaper til å nå langt.

– Jeg tror hun har i seg det som trengs for å bli en topprytter. Hun er veldig målbevisst og jobber knallhardt. Og hesten hennes, Hope, har hun bygd opp fra ung alder, og det er en styrke. Det betyr mye at hun er grunnlegge­nde god både til å trene hesten og til å stelle den. I tillegg er hun veldig kald i konkurrans­esammenhen­g, sier Hansen.

Denne sesongen har hun gått opp en aldersklas­se fra junior til «young rider» (18–21 år), hvilket innebærer enda tøffere konkurrans­e.

– Likevel har jeg et mål om å kvalifiser­e meg til EM og nordisk, sier Synne Ljosland, som vant en

 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Her inne i ridehallen, som sto ferdig hjemme på Ådnevik i Randesund i fjor vinter, har Synne Ljosland og hesten Hope fantastisk­e treningsfa­siliteter året rundt.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Her inne i ridehallen, som sto ferdig hjemme på Ådnevik i Randesund i fjor vinter, har Synne Ljosland og hesten Hope fantastisk­e treningsfa­siliteter året rundt.
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Tony André Hansen reiser fra Moss til Kristiansa­nd hver uke for å trene Synne Ljosland og hesten Hope mandag og tirsdag.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Tony André Hansen reiser fra Moss til Kristiansa­nd hver uke for å trene Synne Ljosland og hesten Hope mandag og tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway