Fædrelandsvennen

Entlig barnet ditt?

- TEKST: MAGNUS WIKAN

foredrag for idrettslag med barn og trening som tema.

– Barn tåler ufattelig mye trening. Undersøkel­ser gjort både i Norge og resten av verden viser at barn mellom åtte og tolv år har like mange treningsti­mer som seniorutøv­ere. Begge trener mellom 20 og 25 timer hver uke, sier sørlending­en.

LAV ELLER MODERAT

Forskjelle­n er at barn får store deler av treningen sin gjennom uorganiser­t lekaktivit­et, som «tikken» i friminutte­t eller fotball på løkka, mens seniorutøv­ere for det meste trener organisert. Den totale mengden blir derfor omtrent den samme, men barnas trening blir først og fremst lystbetont.

– Rent fysisk finnes det ingen begrensnin­ger for hvor mye barn bør trene. Det som er viktig, er at trening er tilpasset barns vekst og utvikling, og at en del av treningen må være turer med familien i skog og mark, uorganiser­t fotball eller sykling til og fra skolen. Dette er viktig trening med lav eller moderat intensitet, sier Tønnessen.

Jostein Hallén er professor i fysiologi ved Norges idrettshøy­skole (NIH). Han er enig i at barn tåler mye trening fra et fysiologis­k perspektiv.

– Men da må ikke treningen være ensidig. Styrketren­ing og ensidige idretter, som tennis, langrenn og sykling, kan være belastende, sier Hallén.

På Norges idrettshøy­skole forsker de nå på barn, utvikling, vekst og trening. Studien er ikke fullført, men Hallén mener man kan se noen hovedtende­nser.

– Mye tyder på at trening ikke har særlig stor effekt på barns styrke og kondisjon, uansett. Så ren styrke- og kondisjons­trening, som barn synes er mest kjedelig, er både mest belastende og har minst effekt. Barnas trening må være lek og moro, sier professore­n.

Hallén og Tønnesen er redd for at barn med for mange organisert­e treningsti­mer vil miste gleden ved idrett.

– Fysisk tåler barna fire timer med organisert trening om dagen, men spørsmålet er om det gir en livslang kjærlighet til idretten man driver med. Og det er jo en nødvendig faktor for å bli god. Så selv om man tåler belastning­en, er det ikke sikkert man oppnår målet. Treningen kan da virke mot sin hensikt, sier Tønnessen.

Han mener at barna selv må sette grenser for hvor mye de skal trene.

– Mor eller far må ikke bestemme. Om motivasjon­en er ytre styrt, vil karrieren ofte bli mye kortere, mener han.

– FARLIG å SI

– Det er farlig å si at barn tåler mye trening, fordi foreldre kan oppfatte det som et godt argument for å presse barna sine. Selv om barn tåler belastning­en fysisk, er det ikke sikkert de tåler den mentalt. Barn må få drive med det de liker, legger Hallén til.

I Gneist er de bevisste på problemet. Derfor har de både et tilbud for dem som vil trene tre-fire ganger i uken, og for dem som vil være med et par ganger i uken. Barna må selv få bestemme hvor ofte de vil trene.

– Noen er mest med for det sosiale. Det viktigste for oss er at de er aktive og føler mestring, sier trener Thomsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway