Fædrelandsvennen

– Den egenstyrte aktivitete­n er redusert

-

– Når den uorganiser­te aktivitete­n reduseres, blir man også mindre mottakelig for organisert trening, sier Fredrik Aukland.

– Så lenge treningen er allsidig, preget av lek og lystbetont, så finnes det ikke mange begrensnin­ger på hvor mye aktivitet barn tåler, sier Fredrik Aukland.

I tillegg til å være NRKS langrennse­kspert, er han rektor på Wang Toppidrett i Tønsberg, og har lang fartstid som langrennst­rener for blant andre det nor- ske juniorland­slaget og det sveitsiske elitelaget. Aukland er enig i ekspertene­s vurdering av barns fysiske kapasitet, men er bekymret for at for lite av den daglige aktivitete­n er uorganiser­t. Han ser nemlig en tendens til at barn er mindre aktive utenom sine organisert­e treninger.

– Den egenstyrte aktivitete­n er blitt redusert de siste årene. Litt på grunn av at den teknologis­ke utviklinge­n har gitt barna andre muligheter for lek, og litt fordi samfunnet er blitt slik at man gjerne kjører barna til og fra fritidsakt­ivitetene, sier Aukland.

Konsekvens­en, mener han, er at stadig mer av treningen blir organisert. Det kan være problemati­sk.

– Når den uorganiser­te aktivitete­n reduseres, blir man også mindre mottakelig for organisert trening, sier langrennse­ksperten.

– Er for mye av barnas trening organisert?

– Når den egenstyrte aktivitete­n er blitt redusert, så gjør idrettslag rett i å organisere mer aktivitet. Men den er nødt til å være på barnas premisser. Aktivitete­n må være allsidig og lystbetont, sier han, og legger til:

– Man kan ikke bare terpe på å bli bedre til å skyte baller i mål.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? Hedda Erica Eikanger (12) og de andre venninnene i Gneist turns rekruttrop­p.
FOTO: EIRIK BREKKE Hedda Erica Eikanger (12) og de andre venninnene i Gneist turns rekruttrop­p.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway