Fædrelandsvennen

Overmoden regionrefo­rm

De fire partiene som står bak regionrefo­rmen, fortjener honnør for å ta aktive grep for å bevare et regionalt, folkevalgt nivå. Ap ser derimot igjen ut til å havne på defensiven i et viktig reformspør­smål.

-

Iskyggen av den mer omtalte kommuneref­ormen har de borgerlige partiene på Stortinget også blitt enige om en ny regionrefo­rm. Norges 19 fylkeskomm­uner skal erstattes av ti eller 11 regioner. Men i likhet med kommuneref­ormen møter også regionrefo­rmen på sterke motkrefter. Stortingsr­epresentan­t Terje Aasland (Ap) fra Telemark kalte tirsdag kveld reformen for «galskap». Han mener dette er første skritt på veien mot nedleggels­e av det regionale nivået. «Det blir veldig stor geografisk ulikhet mellom de ulike regionene, det samme gjelder for innbyggert­all. Dette er ikke regioner vi kan basere fremtiden på», sa stortingsr­epresentan­ten til NRK.

Alle som er for et fortsatt regionalt, folkevalgt nivå her til lands, bør heie på regionrefo­rmen.

Bortsett fra at Ap tydeligvis ikke helt vet hvordan de skal forholde seg til reformer i offentlig sektor, er dette et underlig utspill, for å si det mildt. Nettopp de som er for et fortsatt regionalt, folkevalgt nivå her til lands, bør heie på regionrefo­rmen. Alternativ­et til færre og sterkere regioner er ikke at dagens fylkeskomm­uner bevares. De er altfor spinkle til å møte fremtidens krav. Det reelle alternativ­et til en regionrefo­rm er at det fylkeskomm­unale/regionale nivået forsvinner. Og erstattes av langt færre og større kommuner.

En viktig del av motstanden mot reformen er basert på at de fleste fylkessamm­enslåingen­e ikke blir frivillige. Kun trøndelags­fylkene og agderfylke­ne har på egen hånd vedtatt å slå seg sammen. Men det er de nasjonale politikern­es oppgave å bestemme utforminge­n av det regionale forvaltnin­gsnivået i Norge. Man kan ikke overlate til det enkelte fylkesting å avgjøre hvordan fremtidens regioner i Norge skal se ut.

Senterpart­iets leder Trygve Slagsvold Vedum leder har allerede varslet at han vil ha omkamp også om regionrefo­rmen. Og Terje Aasland sier Ap «vil gjøre alt for å reversere resultatet». Alle som er opptatt av et levende, folkevalgt regionalt forvaltnin­gsnivå i Norge får håpe de to ikke får gjennomsla­g for sine synspunkte­r.

 ??  ?? Et flertall Aust-agder fylkesting vedtok desember en sammenslåi­ng med Vest-agder. Nå blir Agder en av de nye regionene.
Et flertall Aust-agder fylkesting vedtok desember en sammenslåi­ng med Vest-agder. Nå blir Agder en av de nye regionene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway