Fædrelandsvennen

Historisk men brutal storkommun­e

Det er riktig å slå sammen kommuner. Men prosessen ble feil.

-

●● Spørsmålet de med stor rett nå kan stille er: Hva var vitsen med å spørre oss, når dere likevel ikke vil høre på oss? Var alt engasjemen­tet vårt forgjeves? Særlig stilt opp mot at regjeringe­n presentert­e kommuneref­ormen som en demokratir­eform vil mange i Søgne og Songdalen samt Lindesnes i dag føle resultatet som bittert.

●● Regjeringe­n og Venstre har rett i at de følger opp tidligere vedtak i Stortinget. Der det heter at reformen først og fremst skulle baseres på frivilligh­et. Men at unntak kunne gjøres i tilfeller der to kommuner sa ja og en sa nei. Sånn sett er det logikk i at Søgne og Lindesnes nå tvinges inn i hver sin storkommun­e.

●● Men også de sentrale politikern­e som nå tar ansvar og fatter det endelige tvangsvedt­aket, bør kjenne på den frustrasjo­nen de har skapt ved å legge opp til en prosess der folk flest først fikk delta i en folkeavste­mning, men så blir overkjørt. ●● Derfor er det heller ikke mye høylytt jubel i dag blant de opprinneli­ge tilhengern­e av sammenslåi­nger. Prosessen har kostet for mye. De modige ordførerne som kom til at det beste for deres innbyggere var en sammenslåi­ng, ble stort sett stående alene på slagmarken. Og i enkelte tilfeller møtt med en argumentas­jonsform som ikke er det folkestyre­t verdig, som motstander­ne ellers hevdet å kjempe for.

❞ Neste gang må sentrale politikern­e lære av denne prosessen

●● Dessuten bør alle som har støttet tanken om færre og større kommuner nå stanse opp og stille spørsmålet: Var det slik en kommuneref­orm skulle se ut? Har vi nå fått en helhetlig reform? Har vi fått et logisk kommunekar­t der det er sammenheng mellom størrelse og oppgaver?

●● Svarene på de spørsmålen­e er dessverre åpenbare. Vi får riktignok en del sammenslåi­nger. Men de virker ganske tilfeldige. Og de resulterer i enda større forskjelle­r mellom kommunene enn før. I vår landsdel øker avstanden på alle vis mellom de minste kommunene Åseral og Bykle med rundt 950 innbyggere og storkommun­en Kristiansa­nd som nå vil runde 100.000. Litt lenger vest vil Nye Lindesnes seile opp som den klart dominerend­e aktøren i regionen. Fylkesvis blir det tre sammenslåi­nger i Vest-agder, ingen i Aust-agder. Det skal godt gjøres å se noen logikk i det.

●● Det sant at politikk er det muliges kunst. Og at det var dette som var mulig å oppnå i denne runden av kommuneref­ormen. De borgerlige partiene sier også at reformen vil fortsette i årene fremover. Akkurat det siste er det grunn til å stille spørsmål ved. Lysten er neppe særlig fremtreden­de hos noen aktører etter de mange og lange rundene som nå nærmer seg en avslutning.

●● Og så. Til alt overmål kan det altså bli nok en omkamp. Hvis Sp og Ap får bestemme etter høstens valg, kan et flertall av de folkevalgt­e i Søgne og Lindesnes be om omkamp. Og avbryte de sammenslåi­ngsprosess­ene som nå - etter så mye om og men - settes i gang. Fri og bevare oss vel.

●● Vi trenger færre og større kommuner. Men neste gang må de sentrale politikern­e lære av denne prosessen. Stortinget er vårt øverste demokratis­ke organ. Det er det som må fastsette grensene. Uten å lure folk underveis gjennom folkeavste­mninger som ikke betyr noe.

 ?? ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND ?? I april var det folkemøte på biblioteke­t i Søgne før folkeavste­mningen om sammenslåi­ng av kommunene.
ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND I april var det folkemøte på biblioteke­t i Søgne før folkeavste­mningen om sammenslåi­ng av kommunene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway