Fædrelandsvennen

Slår oss gjerne sammen med Mandal.

På bakerikafé­en får Lindesnes-ordføreren full støtte: Her liker folk at det blir sammenslåi­ng med Mandal og Marnardal.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no -

– Det beste med hele greia er jo at kommunen blir hetende Lindesnes. Det blir vel ikke den store forandring­en ellers, og vi blir jo heller ikke kvitt eiendomssk­atten.

Latteren runger rundt bordet etter John Karlsens ord. Det er onsdag formiddag og vi har dratt ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen med på kafeen for å få noen reaksjoner fra bygdefolke­t.

Da har det bare gått vel en time etter at det ble offisielt bekreftet at det blir et stortingsf­lertall for at Mandal, Lindesnes og Marnardal blir slått sammen fra 1. januar 2020.

Det blir en kommune på 22750 kommune, så vidt flere enn Grimstad. Og blir dermed den tredje største på Sørlandet.

Ved kafébordet er det enighet om at innbyggern­e knapt kommer til å merke noe, selv om rådhuset blir liggende i Mandal.

– Det er jo sjeldent man har behov for å oppsøke rådhuset lenger. Det meste kan ordnes på nett eller via en telefon, mener Sigbjørn Skjæveland.

Han er mest opptatt av at eiendomssk­atten ikke blir høyere enn dagens to promille (2,5 neste år).

ØKONOMISK GULROT

Ingen av de to mennene tror at de blir kvitt eiendomssk­atten, og ordføreren kan heller ikke love noe.

– Men husk at i den nye kommunen vil det følge med en betydelig økonomisk gulrot ved sammenslåi­ngen. Det vil følge oss i 15–20 år, sier hun.

At de to ved kafébordet er positiv til sammenslåi­ng, selv om de aller helst hadde ønsket seg mot Lyngdal, mener Kristoffer­sen det er et riktig bilde av meningen til innbyggern­e.

– Dersom man tar for seg de som stemte nei ved folkeavste­mningen var det 904 av 3900 stemmebere­ttigede. Det vil si en prosentand­el på 23,4, og altså 1 av 4 innbyggere, påpeker hun.

TRIST DAG FOR NOEN

– Likevel får du ikke meg til å juble selv om jeg har vært tydelig på at jeg ønsker sammenslåi­ng. Det er mange som synes dette er en trist dag og som ikke vil dette. Det skal man ha respekt for, sier Kristoffer­sen.

Nå står et voldsomt arbeid foran dem i det å lage kommunen. Selv om det er laget en intensjons­avtale og det er tette bånd mellom kommunene med over 50 interkommu­nale samarbeids­avtaler, gjenstår mye. Det handler ikke minst om til sammen rundt 2000 ansatte som skal finne sine nye jobber.

– Ingen vil bli sagt opp. Det som blir av nedskjærin­ger vil skje gjennom naturlig avgang. Men det er klart at mange vil måtte endre stilling og arbeidsste­d, sier Kristoffer­sen.

Nå vil et eget interimsst­yre be- stående av fem representa­nter fra hver kommune snart starte prosessen.

LOVER INGEN MUR

Vi spør om hun kan tenke seg på bli ordfører i den nye kommunen?

– Hehe, det er virkelig ikke fokus i dag. Men jeg avviser ingenting.

Mennene ved bordet mener hun gjør en knalljobb for dagens Lindesnes kommune og de håper hun stiller opp som ordførerka­ndidat når den tid kommer.

– Men vi vil ikke i alle fall ikke ha en mini-trump her, ler Skjæveland.

Og Kristoffer­sen er rask med replikken:

– Jeg skal i alle fall love å ikke bygge mur mot Lyngdal!

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? På bakerikafe­en i Vigeland får ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen full støtte for sammenslåi­ng med Mandal og Marnardal av Sigbjørn Skjæveland og John Karlsen. Aller helst ville de blitt sammenslåt­t med Lyngdal, men mener Mandal duger det og.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN På bakerikafe­en i Vigeland får ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen full støtte for sammenslåi­ng med Mandal og Marnardal av Sigbjørn Skjæveland og John Karlsen. Aller helst ville de blitt sammenslåt­t med Lyngdal, men mener Mandal duger det og.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? For ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen ble det full fart med media onsdag, her med Nrk-fotograf Geir Ingar Egeland. Første telefon kom klokken seks angående kommuneref­ormen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN For ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen ble det full fart med media onsdag, her med Nrk-fotograf Geir Ingar Egeland. Første telefon kom klokken seks angående kommuneref­ormen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway