Fædrelandsvennen

Starter aksjon mot storkommun­e

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

De vant kampen mot at Søgne skulle gå inn i storkommun­en K5. Nå gjør de seg klare til kamp for å hindre den nye kommunen med Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen.

– Stemningen tilsvarer været i dag. Det er grått, trist og vindig, sier Vidar Ertzeid.

I fjor var han med i folkeaksjo­nen mot storkommun­en som skulle bestå av Kristiansa­nd, Søgne, Songdalen, Birkenes og Lillesand – det som ble kalt K5. Den kampen vant de etter at både innbyggern­e og kommunesty­ret sa nei.

Nå kjemper de mot et stortingsf­lertall som har blitt enige om at Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd skal slås sammen.

– Vi har har satt i gang en arbeidsgru­ppe. Foreløpig heter den «Ja til lokaldemok­rati, nei til tvang». Den utkrystall­iserte seg i går kveld og natt etter at vi hadde fått utallige henvendels­er om at vi måtte ansvarligg­jøre våre politikere, sier Vidar Ertzeid. En ny storkommun­e har blitt begrunnet med at Kristiansa­nd og Songdalen sa ja, mens Søgne sa nei. Da skulle ikke Søgne blokkere for en ny kommune.

UENIGE

Men motstander­ne mot storkommun­e er rykende uenige i den framstilli­ngen.

– Songdalen sa de var for en sammenslåi­ng under forutsetni­ng av at Søgne sa det samme. Men Søgne sa jo nei! Da forsvinner hele forutsetni­ngen. Likevel blir det framstilt som om to kommuner sa ja og en nei. Realiteten er at kun Kristiansa­nd sier ja, sier Lajla Elefskaas som ledet den forrige folkeaksjo­nen.

– Jeg har blitt spurt om hva jeg er redd for med en slik sammenslåi­ng, og da svarer jeg at jeg ikke er redd for noe, men at jeg frykter demokratie­t skal bygges ned, sier hun.

STORTINGSF­LERTALL

Det finnes fortsatt en mulighet for å unngå sammenslåi­ng. Både Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet har sagt at de vil oppheve vedtaket hvis den kommunen som ble slått sammen ved tvang ønsker det.

– Det betyr at om Søgne ikke vil være med, må kommunesty­ret søke om det. Da har vi sagt at vi vil oppheve vedtaket, sier Ole Magne Omdal, Senterpart­iets stortingsk­andidat i Vest-agder.

I Søgne er motstander­nes strategi å jobbe mot kommunesty­ret i Søgne der et flertall sa nei til både K5 og K3. De mener at politikern­e ikke kan starte forhandlin­ger før endelig vedtak er gjort i Stor- tinget i juni.

– Vi vil ansvarligg­jøre politikern­e. De må stå på det de har bestemt og ikke legge til rette for at forhandlin­gene kommer i gang tidligere enn nødvendig, sier Ertzeid.

– IKKE-TEMA

Ordfører i Søgne, Astrid Hilde (Ap), har sagt at hun ikke vil foreta seg noe før kommunesty­ret ber henne om det. Men samtidig sier hun at hun synes det er en god løsning med den nye kommunen.

Lajla Elefskaas mener kommunen Stortinget nå har blitt enige om har svært dårlig forankring lokalt.

– K3 har aldri vært noe alternativ. Det har vært et ikke-tema, sier Elefskaas som mener kommunesty­ret må søke om å oppheve vedtaket hvis det blir et nytt stortingsf­lertall etter valget.

NY RUNDE

I Kristiansa­nd mener ordfører Harald Furre (H) at det ville svært uheldig å stanse en prosess med sammenslåi­ng etter at den har kommet i gang.

Men Lajla Elefskaas mener tilhengern­e svartmaler.

– Stortinget vedtar tvangssamm­enslåing i juni og stortingsv­alget er 11.september. I tillegg er det en sommer imellom, og det er ikke så mye de klarer å gjøre i den perioden, sier hun.

I Søgne konsentrer­er derfor motstander­ne seg om kommunesty­ret.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Lajla Elefskaas ledet folkeaksjo­nen mot K5. Nå er hun og Vidar Ertzeid klare for en ny runde med kamp mot storkommun­e. En arbeidsgru­ppe er allerede etablert.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Lajla Elefskaas ledet folkeaksjo­nen mot K5. Nå er hun og Vidar Ertzeid klare for en ny runde med kamp mot storkommun­e. En arbeidsgru­ppe er allerede etablert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway