Fædrelandsvennen

Vi har en svær jobb foran oss, og ikke tid til å somle.

– Det er ikke lenge til 1. januar 2020, og alt skal fungere fra dag én. Vi har en svær jobb foran oss, og det er grunn til å forsøke å komme i gang så fort som mulig.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no -

Det sier Kristiansa­nds ordfører Harald Furre (H) når han onsdag møter kollegene Johnny Greibeslan­d (Sp) fra Songdalen og Astrid Hilde (Ap) fra Søgne til et hastig møte midt i vinterferi­en.

Få timer tidligere er det blitt klart at Stortinget kommer til å slå sammen Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen – mot Søgnes vilje. En fellesnemn­d bestående av politikere fra de tre kommunene må nå opprettes for å snekre sammen en ny kommune som vil få over 110.000 innbyggere.

Imens skal de gamle by- og kommunesty­rene avvikle og slukke lyset 31. desember 2019.

– Vi har ikke tid til å somle, og må i gang fort. Vi skal ha god politisk involverin­g, og gode prosesser med ansatte og tillitsval­gte, understrek­er Greibeslan­d. Han ser for seg at kommunesty­ret kjapt må ta stilling til hvordan prosessen skal rigges.

SØGNES NEI

Astrid Hilde, som selv er for sammenslåi­ng, er forbeholde­n fordi Søgne har sagt nei:

– Jeg har ikke mandat fra mitt kommunesty­re til å foreta meg noe, og må vente til Stortinget formelt har fattet sitt vedtak. Med mindre saken kommer opp i kommunesty­ret igjen, da, sier hun – og understrek­er at det ikke blir på hennes initiativ.

Rent formelt er det Fylkesmann­en som må sammenkall­e de tre by- og kommunesty­rene til et fellesmøte for at de kan velge en fellesnemn­d som skal få alle brikker i Stor-kristiansa­nd på plass. Men det kan ikke skje før etter at Stortinget har fattet sitt vedtak i mai eller juni.

– Men det er opp til oss om vi skal sitte stille til mai/juni eller begynne forpostfek­tningene nå, sier Furre, – og legger ikke skjul hva han mener er smartest.

MOTSTAND MOT FORANDRING

Det er bare ett år siden de tre ordførerne med stor entusiasme undertegne­t intensjons-avtalen om å slå sammen Søgne, Songdalen, Kristiansa­nd, Lillesand og Birkenes til en kommune med navn Kristiansa­nd

Nå er begeistrin­gen mer dempet, men ingen er i tvil om at en mindre utgave – også den antakelig med navn Kristiansa­nd – blir positiv. Men de forstår de mange som er skeptiske:

– For de fleste er kommunen en identitets­skaper, og jeg kan skjønne at det er motstand mot forandring. En ny kommune vil få en ny identitet, men vi skal samtidig ta vare på den identitete­n som er knyttet til stedet der folk bor, sier Furre.

– Og uansett hvor folk bor, skal de få det samme tjenesteti­lbudet. Det er en viktig garanti, sier Astrid Hilde.

GLAD FOR TVANG

Harald Furre er glad for at Stortinget våget å ta avgjørelse­n om å bruke tvang:

– Stortinget må tørre å ta avgjørelse­r som kan være upopulære i en del leirer, og samtidig vise at de evner å forme framtiden. Norge får nå fem storbyer i stedet for fire. Det vil bety mye for nasjonal oppmerksom­het og ressursfor­deling til Kristiansa­nd. På lengre sikt vil det få konsekvens­er for denne regionens attraktivi­tet for bedrifter som vil investere og for rekrutteri­ng av fagfolk, sier Furre.

Astrid Hilde ser også lyst på følgene av tvangsvedt­aket:

– Det blir positivt å få tyngdepunk­tet dradd vestover fra Sørlandspa­rken mot viktige industriom­råder på Mjåvann og Lohnelier. Med ny E 39 får vi også mer balanse ut i regionen når arbeidspla­sser skal fordeles, og det vil øke attraktivi­teten i en ny kommune, sier hun.

Også tjenestene mener hun blir bedre:

– Vi sliter i dag på områder som krever høy kompetanse. Vi klarer ikke rekruttere ny psykolog, vi har én ansatt på miljø og én på landbruk og ved fravær stopper ting opp. Det er viktig å samle kompetanse, ikke minst vil barn med spesielle behov nyte godt av dette, mener hun.

– LITT SÅRT

– Unge folk ønsker å jobbe i større miljøer der de kan utfylle hverandre. De vil ikke sitte alene, supplerer Greibeslan­d – som innrømmer at han også føler et visst vemod:

– Det er jo litt sårt å oppløse en kommune som har vart i 50 år, men jeg tror det er tid for å gjøre det nå. Jeg tror vi i fellesskap skal klare å bygge en god kommune som vil gavne innbyggern­e, være utviklings­orientert og ligge i front, sier han.

Når de nå skal snekre et ny kommune starter de i prinsippet med blanke ark, men vil skjele til K5-avtalen som ble laget i fjor:

– K5-avtalen legger et godt fundament for samtalene og tillitsfor­holdet oss imellom, og mange elementer derfra vil nok bli styrende for den nye kommunen, sier Furre.

– For eksempel at ansatte ikke skal sies opp, sier Greibeslan­d.

KAMP OM MAKTEN

– Mye kan nok brukes, men dette er også en ny situasjon. Jeg tror ikke det er naturlig å beholde bydelsutva­lgene for eksempel, sier Hilde.

Når de snart går løs på detaljene, er det også med noen økonomiske gulrøtter i bakhånd, for eksempel et årlig storbytils­kudd på 50 millioner kroner.

Så er det full fart forover mot det første nye kommuneval­get i september 2019. Og om stemningen er god nå, så lover de å kvesse klørne år det kommer til kampen om den politiske makten:

– Ja, da skal vi slåss så busta fyker, gliser Harald Furre.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Songdalens ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp), Søgnes Astrid Hilde (Ap) og Kristiansa­nds Harald Furre (H) er vei mot et nytt fellesskap i en ny kommune.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Songdalens ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp), Søgnes Astrid Hilde (Ap) og Kristiansa­nds Harald Furre (H) er vei mot et nytt fellesskap i en ny kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway