Fædrelandsvennen

Grøvan og Ropstad avviser dobbeltmor­al

KRF bruker tvang i regionrefo­rmen, men trakk seg fra tvangsbruk på kommuner. – Vi mener vi har vært konsekvent­e, sier stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan fra Vest-agder.

- TONE SANDBERG

Når Kristiansa­nd slås sammen med Søgne og Songdalen, og Mandal går i kompani med Marnardal og Lindesnes er det uten Krfs velsignels­e.

– Vi har valgt å stå på frivilligh­etslinjen i kommuneref­ormen. Det har vært et viktig prinsipp for oss, sier Grøvan.

– Men KRF har landsmøtev­edtak både fra 2013 og 2015 på at det kan brukes tvang i kommuneref­ormen. Er det ikke da dere som endrer spilleregl­er underveis?

– Vi sa det kunne brukes tvang, ikke at vi skulle.

SENTRALISE­RENDE

– Hvorfor kunne dere ikke bli med på de åtte tvangstilf­ellene Høyre, Frp og Venstre ble enige om?

– KRF har hele tiden sagt reformen skulle baseres på frivilligh­et, og det var grunnen til at vi trakk oss fra det nye inntektssy­stemet i fjor. Vi opplever nå flere reformer samtidig som alle virker sentralise­rende. Det gjelder politi, sykehus og antakelig Nav. Dette gjør oss enda mer bevisst på å lytte til folk i denne saken, for ikke å bidra til ytterliger­e å dreie skruen i den retningen.

– Men dere er med på regionrefo­rmen der flere fylker, blant annet Oppland og Hedmark, slås sammen med tvang. Er ikke det dobbeltmor­al?

– KRF har hele tiden sagt at når det gjelder regionrefo­rmen, så er den så pass overordnet for en gunstig organiseri­ng av landet, at Stortinget bør ha mulighet til å justere grensene.

VIL IKKE REVERSERE

– Hva tenker du om de to nye store sørlandsko­mmunene som nå skapes?

– Vi har ingen planer om å gjøre om på vedtaket, og vil respektere stortingsf­lertallet i denne saken. Det er både fordeler og ulemper ved disse sammenslåi­ngene, og nå får vi utnytte fordelene og gjøre noe positivt ut av dette, sier Grøvan.

Verken Hans Fredrik Grøvan eller kollega Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-agder vil være med på at KRF trakk seg fra tvangsbruk av frykt for å miste velgere til Sen- terpartiet:

– Nei, vi har vært tydelige på at vi ikke ville bruke tvang hele veien, og har ikke «hoppet av», sier Ropstad.

– Slik reformen gikk, ble den en suksess med nesten 100 kommuner som har valgt å slå seg sammen frivillig. Det ville være helt feil å bryte det prinsippet bare for å få bare åtte nye kommuner i tillegg, mener han.

OVERMODEN REGIONREFO­RM

Heller ikke Ropstad heiser flagget for de to nye storkommun­ene som nå skal skapes i Vest-agder:

– Jeg skulle ønske flertallet hadde lyttet til kommunesty­rene som sa nei. Samtidig håper jeg kommunene nå er konstrukti­ve og finner gode løsninger, sier han.

Ettersom både Høyre og Frp vil avskaffe hele fylkeskomm­unen og bare ha to forvaltnin­gsnivåer, er det KRF og Venstre som har presset fram regionrefo­rmen. Kjell Ingolf Ropstad er glad for at den nå er på skinner:

– Mens kommuneref­ormen har vært frivillig, var vi tydelige helt fra starten på at regionrefo­rmen kom vi til å gjennomfør­e uansett. Så ønsket vi også å lytte til gode innspill det der det var mulig. Men den reformen har vært overmoden, og når inndelinge­n nå er klar, er det viktig å ta steg to, nemlig overføre oppgaver fra staten til de nye regionene, understrek­er han.

● Møre og Romsdal – Haram tvinges sammen med Ålesund, Skodje, Sandøy og Ørskog.

● Sør-trøndelag – Ørland og Bjugn tvinges sammen, etter at sammenslåi­ng strandet på uenighet om kommunesen­ter. Det tas forbehold om at Fosen-kommunene ikke kommer med forslag om en større kommunesom inkluderer minimum Roan og Ørland.

● Nord-trøndelag/nordland

– Vikna, Leka og Bindal tvinges sammen med Nærøy

● Med sammenslåi­ngen blir landets 428 kommuner redusert til 358.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? – Vi mener vi har vært konsekvent­e, sier stortingsr­epresentan­tene Hans Fredrik Grøvan (til h.) og Kjell Ingolf Ropstad.
FOTO: TONE SANDBERG – Vi mener vi har vært konsekvent­e, sier stortingsr­epresentan­tene Hans Fredrik Grøvan (til h.) og Kjell Ingolf Ropstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway