Fædrelandsvennen

– Kongen er bare en guttunge

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no -

Bestefar fikk omtale i Fædrelands­vennen da han fylte 100 år i 1954. Da kunne ikke barnebarne­t nøye seg med mindre.

Dette handler om Molla Evensen fra Songdalen, som feiret sin 20. bursdag da kronprins Harald kom til verden 21. februar 1937.

I alle år siden har flaggene vaiet for både kongen og hun som først fikk en pleiesønn, så to egne barn og siden sju barnebarn og 13 oldebarn og som i mange år vasket togvogner som skiftarbei­der.

– KONGEN ER EN GUTTUNGE

Telegram fra kongen fikk hun på 100-årsdagen, hun som også har vasket kongevogna i løpet av sine mange år på jernbanen.

– Men kongen er bare en guttunge, humrer hun som bare var noen uker ung da moren døde og som dermed vokste opp hos sine besteforel­dre.

Og bestefar, han som hun i alle år kalte pappa og som også klarte å runde 100 år, het Nils Omdal. Også han fikk jernbanen som levebrød.

– Han var med på å legge Sørlandsba­nen og beveget seg sørover med den fra Oslo til Grovane, opplyser Kirsten Tokerud, kusinen som snakker på jubilanten­s vegne ettersom sistnevnte ikke hører så godt.

MALERTALEN­T

Av en bok Molla Evensen fikk av sine barnebarn til den store dagen, fremgår det at hun giftet seg med Kristian Evensen i 1941 og at de slo seg ned på Nodeland etter et kort opphold i Egersund.

Molla, som oppdaget sitt malertalen­t som 80-åring og som dermed har bidratt til at hele storfamili­en har henne på veggen, kan også se tilbake på yrkeskarri­ere i Havnekafee­n og i Klisjefabr­ikken i Dronningen­s gate, der hun både laget foldeskjør­t, maskerte nylonstrøm­per og kunststopp­et møbler.

Den store dagen ble feiret i nærvær av vel 20 på Songdalstu­net, der Molla ble beboer som 98-åring.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Jubilant Molla Evensen flankert av svigerdatt­er Torunn Evensen (t.v.) og kusine Kirsten Tokerud.
FOTO: LARS HOLLERUD Jubilant Molla Evensen flankert av svigerdatt­er Torunn Evensen (t.v.) og kusine Kirsten Tokerud.
 ?? HOLLERUD FOTO: LARS ?? Molla, nesten to år.
HOLLERUD FOTO: LARS Molla, nesten to år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway