Fædrelandsvennen

Milliardmi­lepæl etter 140 år

345 kroner var Spareskill­ingsbanken­s kapitalgru­nnlag ved oppstarten i 1877. 140 år senere har det passert én milliard.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi er stolte av å kunne bevare og videreføre en selvstendi­g bank som vår. At vi har passert én milliard kroner i egenkapita­l er også en milepæl det settes pris på internt, sier administre­rende banksjef Kenneth Engedal i Spareskill­ingsbanken i Kristiansa­nd.

BYBANKEN

Nok en gang har den særegne bybanken presentert et årsregnska­p. Faktisk er det blitt hele 140 av dem etter hvert. Ved siden av å vise utmerket lønnsomhet og markant utlånsveks­t (se faktaramme), dokumenter­er denne seneste utgaven også at «Sparebanke­ns fond», som det heter i balansereg­nskapet, endte på 1.003.984.000 kroner ved utgangen av 2016. Altså: Milliarden er passert - helt uten drahjelp av slikt som egenkapita­lbevis (sparebanke­nes «aksjer») eller ansvarlig lånekapita­l.

Ved oppstarten i 1877 var for øvrig fondet på 345 kroner. Ifølge Norges Banks priskalkul­ator tilsvarer det 60.709,63 kroner, regnet om til 2016-pengeverdi.

Selv så sent som i 1977 var Spareskill­ingsbanken­s fond på bare fem millioner kroner. Deretter vokste det raskt.

❞ Kundene ønsker å treffe mennesker, ikke roboter. Endringene kommer naturlig, men vi som bank må være relevant i forhold til kunden til enhver tid. KENNETH ENGEDAL,

UTLÅNSVEKS­T

– Utlånene vokste med hele 12,5 prosent i fjor, Engedal. Tok dere kunder fra Sparebanke­n Sør, som selv holdt litt igjen på utlånene av hensyn til kapitaldek­ningen?

– Det vet jeg ikke. Inntrykket er at vi hentet kunder fra flere banker. Nå har vi forresten 26.000 kunder, hvorav 85 prosent er definert som privatkund­er og 15 prosent som næringsliv­skunder. administre­rende banksjef – Kan de snart bruke Vipps?

– Ja. Det kan kundene i praktisk talt samtlige sparebanke­r i Norge. Jeg synes faktisk det er flott med ett system som kan brukes overalt, og at landets egen finansnæri­ng klarer å samarbeide om en kostnadsef­fektiv infrastruk­tur. Vipps represente­rer for øvrig ett skritt videre i digitalise­ringen. Og apropos det: Fortsatt tar vi imot giroer fra kunder som kommer innom, men vi ser at omfanget naturlig avtar. Det samme ser vi tegn til når det gjelder kontanter, og det begynner å bli lenge siden vi hadde julerush av kunder som skulle ha sjekker. Når det er sagt: Kundene ønsker å treffe mennesker, ikke roboter. Endringene kommer naturlig, men vi som bank må være relevant i forhold til kunden til enhver tid, proklamere­r banksjef Engedal.

38 ÅRSVERK

I fjor ble det utført 38 ansatte-årsverk i de tradisjons­rike banklokale­ne på hjørnet av Festningsg­ata og Tollbodgat­a.

I tillegg har Spareskill­ingsbanken naturlig nok sitt styre, som ledes av advokat og konkursspe­sialist Øystein E. Krabberød. Rundt bordet sitter ellers Øyvind Berntsen, Randi Haukom, Marianne Føreland, Steffen Syvertsen og Tor Arne Engestøl.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Kenneth Engedal, administre­rende banksjef i Spareskill­ingsbanken, kan melde om en egenkapita­l som har passert én milliard kroner. (Bankens, ikke hans!)
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Kenneth Engedal, administre­rende banksjef i Spareskill­ingsbanken, kan melde om en egenkapita­l som har passert én milliard kroner. (Bankens, ikke hans!)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway