Fædrelandsvennen

Politikere i utakt med folket

- LAJLA ELEFSKAAS BJØRG E BJØRSVIK KENNETH HARBAK

18.2.2016: Kommunesty­ret i Søgne innstiller enstemmig til at det skal avholdes folkeavste­mming om kommunestr­ukturen med utgangspun­kt i følgende alternativ­er:

●● K1 – Søgne forblir selvstendi­g kommune.

K2 – Søgne kommune slår seg sammen med Songdalen kommune.

K5 – Søgne kommune slås sammen med følgende kommuner: Songdalen, Kristiansa­nd, Birkenes og Lillesand.

Folkeavste­mningen skal være rådgivende, men innbyggern­es råd skal ved høy valgdeltak­else veie tungt.

6.6.2016: Folkeavste­mmingen i Søgne var 51,48 % og avstemming­en ga følgende resultat:

K1 – 62,39 % Søgne som selvstendi­g kommune K2 – 8,96 % K5 – 28,56 %

22.6.2016: Kommunesty­ret legger det klare råd ved folkeavste­mmingen til grunn, og avslutter derved prosessen hva angår kommunesam­menslåing. Vedtatt med 16 stemmer. (Høyre 4, Arbeiderpa­rtiet 4, Kristelig folkeparti 3, Venstre 2, MPD, SP og SV).

14.9.2016: Felles formannska­psmøte mellom Søgne kommune og Songdalen kommune. Det ble debattert mulighet for å utrede et K3-alternativ. Dersom K3 skal utredes må det komme et initiativ fra Søgne. Dette alternativ­et har aldri vært et alternativ og heller ikke stemt over i formannska­p/kommunesty­re. (se felles formannska­psmøte 14.9.2016).

Resultatet i Søgne viser et klart nei til kommunesam­menslåing. Søgne ønsker fortsatt å være en selvstendi­g kommune. Alternativ­er ut over dette er ikke utredet og det er derfor med undring en leser i media at Søgne «blokkerer» for et K3 sammen med Songdalen og Kristiansa­nd.

At Søgne, Songdalen og Kristiansa­nd jfr. artikler i riksmedier er foreslått tvangssamm­enslått, er for oss helt uforståeli­g. Det er med undring og forferdels­e en er vitne til et slik politisk maktspill, som ikke har rot i virkelighe­ten. Denne måten og presse gjennom et politisk ukorrekt alternativ, er med på og fremmer politikerf­orakt, mistillit og mistro til våre folkevalgt­e, både sentralt, og lokalt.

Er demokratie­t i forfall, takket være politikere som ikke respektere­r sitt folk? Det kan se ut som om hele reformen i Vest-agder nå dreier seg om at sentrale politiker er mer opptatt av at Kristiansa­nd skal bli storkommun­e med over 100.000 innbyggere. Til det mangler de innbyggert­allene tilsvarend­e innbyggere Søgne (12.000) og Songdalen (6000) for å oppnå denne «politisk skapte» storkommun­en.

Vi kommer til å anbefale innbyggere i hele regionen å gi sin stemme til partier som aksepterer folkets røst, og ikke skal tvinge frem løsninger med tvang.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway