Fædrelandsvennen

Nei til tvangsekte­skap!

- ROAR OLSEN IOGT Region Sør-norge TROND AASLAND IOGT Region Sør-norge SVEIN BØRGE HAUGBERG IOGT Region Sør-norge

Vi har fått nok tvang, sentralise­ring og nedbygging i dette landet. Vi trenger en ny styring! Jeg er mektig lei av at H, Frp og V får vise fram sin forakt for folk og lokaldemok­rati.

kreftforme­r. Studien gir også en del tydelige utslag når det gjelder røyking og lungekreft.

Funnene bør ikke overraske. Forbruket av alkohol har økt tiår for tiår, for så å stabiliser­e seg på et historisk høyt nivå. Blant røykerne er det relativt flest i Øst-europa.

Sykdom og død forårsaket av livsstil er et utfordrend­e tema, men forbedring­er er mulig. Og det er viktig å ikke gjøre endringer som skaper mer uhelse. Når det gjelder røyking, er mye gjort og enda mer positive helsevirkn­inger kan ventes i årene framover.

Hvordan blir en nyhetssak som denne fulgt opp? Den refereres i noen andre medier, men ellers er det få reaksjoner og tilsynelat­ende ingen oppfølging - ikke kommentare­r fra en eneste helsepolit­iker. Betyr dét at dette var ment som kunnskap som enhver får ta til seg som en vil – eller like gjerne kan se bort fra?

Kunnskap om tobakkskad­er fører til politisk handling. Tiltakene forholder seg til at det viktige er å få ned det totale forbruket. Utgangspun­ktet er det samme for alkohol. Vi har fått mer kunnskap om sammenheng mellom alkohol og en rekke kreftsykdo­mmer. For eksempelvi­s brystkreft snakker man ikke lenger om noen form for risikofrit­t inntak.

Sikker kunnskap om alvorlige skader bør kunne gi rom for politisk handling, men forslagene, bl.a. i partiprogr­ammer for neste valgperiod­e, er mildt sagt sprikende. Vi opplever til og med det motsatte, f.eks at den avgiftsfri­e alkoholkvo­ten er blitt utvidet for den som ikke kjøper tobakk. Det avgiftsfri­e salget har i dag et vesentlig folkehelse­perspektiv. For folkehelsa bør det være en klar oppside ved å utfordre en slik ordning. Hvor er viljen til handling som kan gi et lavere forbruk og mindre skade?

Den politiske toleransen for alkoholska­der er tankevekke­nde. Muligheter til å spare liv, helse og penger forblir ubrukt. Har vi virkelig råd til det?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway