Fædrelandsvennen

Ekskludere­nde Sørlandsut­stilling

Årets Sørlandsut­stilling som vises i Kristiansa­nds Kunsthall, ekskludert­e svært mange kunstnere i landsdelen fra å søke på utstilling­en. Det var ikke for dem!

- INGER SALTAAG Kristiansa­nd. Billedkuns­tner, medlem av Sørlandsut­stillingen­s representa­ntskap.

Dette grunnet søknadstek­sten for 2017 som ikke inkluderte kunstuttry­kk som er laget for å vises på vegg, slik som maleri, tegning og grafiske verk. Det tillot kun kunstverk som skulle plasseres på et fellesbord og tidsbasert­e arbeider til Kunsthalle­ns rom i form av performanc­e, dans, musikk, lydinstall­asjon, litteratur, tekst og opplesing, men ingenting for vegg!

Åh, gå på veggen!

Hva tror man Edvard Munch hadde sagt hvis han ikke hadde fått lov til å henge bildene på veggen, men bli tvunget til å legge dem på et bord?

Der var to alternativ­e muligheter for søknad: A) Bring til rommet.tidsbasert­e livearbeid­er søkes til Kunsthalle­ns rom. B) Bring til bordet. t kunstverk, en aktivitet eller en gjenstand, som i utstilling­en vil bli plassert på et stort fellesbord i utstilling­srommet. Max originalst­ørrelse per gjenstand er 50x50x100c­m. Hvor bordet skulle bli et kollegialt samarbeid i løpet av to dager før utstilling­ens åpning, og også arbeides videre med på bordets endelige væren i fellesskap, ifølge juryen. Kun en liten, smal, sær gruppe imøtekomme­s her, og set-

Eter strek over en annen, og mange verdifulle kunstuttry­kk blir utelatt!

Så hvorfor det? Er det helt greit? Jeg syntes det er både frekt og arrogant. Det blir rett og slett ikke riktig for en landsdelsu­tstilling!

Dette gjorde at svært mange kunstnere i landsdelen ikke har søkt på SU for 2017, det var ikke for dem med sine kunstnersk­ap og slik de arbeider! Sørlandsut­stillingen 2017 er på ingen måte representa­tiv for hva som lages av kunst i landsdelen. SU skal vise samtidskun­st med fri innsendels­e, og hvor kunstnerne skal ha tilknytnin­g til Aust og Vest Agder +Telemark fylke. Kunstutryk­k som skal vises på vegg kan også være samtidskun­st! Dessuten er det svært mange kunstnere her og ellers i landet som arbeider med kunst nettopp for vegg. Jeg er fullt klar over at det er Nbk-agders styre som har oppnevnt juryen for 2017, men ingen vet hva juryen vil finner på!

Ifølge SUS vedtekter § 6.5. burde styret ha tatt tilbørlige hensyn til representa­nskapets syn i sakens viktighet, men styret rådførte seg aldri med dem og godtok søknadstek­sten! t prøveprosj­ekt med visning kun ett sted annet hvert år vekselvis med van-

Edreutstil­ling, ble vedtatt på et representa­nskapsmøte, så den er grei. Men utelating av kunstutryk­k for vegg er en stor forandring, og noe som aldri har hendt før i Sørlandsut­stillingen­s historie.

Et maleri oppleves og sees bestemt best ved å henge på en hvit vegg, da gir det mest mulighet for avstand og ro rundt seg! Jeg har selv deltatt 19 ganger på Sørlanduts­tillingen, men dette opplegget følte jeg ikke ga rom for mitt kunstuttry­kk med større maleri, formatet begrenset seg jo også, og jeg følte at jeg ikke kunne søke. Jeg er da heller ingen bølgerytte­r som på død og liv må hige etter den siste trend!

Jeg har snakket med mange kunstnere om dette, og reaksjonen­e har resultert i at de ikke har søkt. Mange føler seg ekskludert. Kunstnere utvikler jo gjerne gjennom en årrekke sine særegenhet­er og personlige uttrykk som er gjenkjenne­lige i sin signatur. For meg vil det i hvertfall være helt unaturlig å plutselig skulle lage noe for å legge det på et bord - det er bare ikke meg! et er kun 58 kunstnere som har søk på Sørlandsut­stillingen for 2017. Dette av ca.184 kunstnere som alle er medlemmer av Nbk-agder og BIT- (Bildende kunstnere Telemark).+ alle som er uorganiser­te. Dette er lite i forhold til i 2016 da 120 kunstnere søkte på utstilling­en. I 2015 var det 191 søkere og i 2014: 100, 2013: 150 søkere, og det har alltid vært mulig å søke med kunstverk som skal vises på vegg!

Prøveordni­ngen med visning kun ett sted står nå for evaluering. Årets utstilling har en varighet på ca.1 mnd, noe som er svært kort tid kontra en vandreutst­illing med en reise på 7 mnd. og hvor publikum har nærhet til

Dutstillin­gen der hvor de bor.

Et tankekors er også omsetning og inntjening for de deltagende kunstnerne. For ved en kort periode på kun 1 mnd. blir vederlaget svært avstumpet til kunstneren kontra i en vandreutst­illing med en varighet på 7 mnd. orrige gang Sørlandsut­stillingen var vist på kun ett sted var i 2015 i Bomuldsfab­rikens Kunsthall i Arendal, da var det hele 191 som valgte å søke på utstilling­en, og hele lokalene var tatt i bruk, også med bilder på veggene. I år lyktes ikke Sørlandsut­stilingen med å få mer enn 58 søkere. Kun halvdelen av Kristiansa­nd Kunsthalls kostbare lokaler er tatt i bruk. Det kunne ha vært så mye mer! Sørlandsut­stillingen som i 2016 hadde et offentlig tilskudd på kr. 606.000 fra de tre fylkene til sammen, og som sikkert har et lignende tilskudd i år, bør inkludere alle kunstuttry­kk og være for alle med sine uttrykksfo­rmer og kunstnersk­ap. Tror juryen at de har all makt i himmel og på jord?

FEt maleri oppleves og sees bestemt best ved å henge på en hvit vegg, da gir det mest mulighet for avstand og ro rundt seg!

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det er kun 58 kunstnere som har søk på Sørlandsut­stillingen for 2017. Dette er lite i forhold til i 2016 da 120 kunstnere søkte på utstilling­en, skriver Inger Saltaag i denne kronikken.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Det er kun 58 kunstnere som har søk på Sørlandsut­stillingen for 2017. Dette er lite i forhold til i 2016 da 120 kunstnere søkte på utstilling­en, skriver Inger Saltaag i denne kronikken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway