Fædrelandsvennen

Dro til Colombia med Joner

Regissør Arild Andresen fra Kristiansa­nd dro til Colombia og spilte inn film med Kristoffer Joner. «Hjertestar­t» har premiere fredag.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi fikk filme på steder vi aldri kunne gått alene som privatpers­oner. Veldig mange i det colombians­ke filmmiljøe­t ville være med på prosjektet. De var glade for at det kom noen for å lage en film derfra som ikke hadde noe med våpen og narkotika å gjøre, sier Arild Andresen.

Regissøren fra Kristiansa­nd har fredag kinopremie­re med sin tredje spillefilm, «Hjertestar­t». Han har tidligere hatt suksess både med «Keeper’n til Liverpool» (2010) og «Kompani Orheim» (2012).

Konfliktfy­lt

Denne gangen handler historien om oljearbeid­eren Kjetil spilt av Kristoffer Joner. Når kona dør blir han etterlatt med den seks år gamle adoptivsøn­nen Daniel fra Colombia. Forholdet til sønnen er konfliktfy­lt, og Kjetil tar ham med til Colombia for å lete etter en løsning på den fastlåste situasjone­n.

Kristoffer Joner vant Amandapris for sin rolle i «Kompani Orheim». Det var under en prøvefilmi­ng til «Hjertestar­t» at Andresen bestemte seg for å bruke ham igjen. Da hadde Joner fått tårene til å renne hos regissøren:

Helt SATT ut

– Jeg stod selv og filmet ham med håndholdt kamera, og han kom i så nær kontakt med nyansene i rollefigur­en at jeg ble helt satt ut. Han er en av Skandinavi­as aller beste skuespille­re, forklarer An- dresen.

Regissøren har fått mye ros for skildringe­r av familierel­asjoner, og også denne filmen handler om forholdet mellom foreldre og barn.

– Men mens «Kompani Orheim» er sett fra barnets synspunkt er denne filmen i større grad sett fra farens, sier Andresen. Han ble selv far i 2012.

ungt TALENT

– Det er klart jeg har brukt noen av mine egne erfaringer som far. Alle foreldre opplever fra tid til annen at de ikke strekker til, sier han.

Til barnehoved­rollen som seks år gamle Daniel fant han Kristoffer Bech.

– Han dukket tidlig opp i castingpro­sessen, og vi endte hele tida med å vende tilbake til ham. Det pussige er at han bor rett nede i gata fra der jeg bor på Tøyen i Oslo. Da jeg traff ham første gang var han seks år, og da fortalte han at han hadde drømt om å bli skuespille­r fra han var liten, humrer Andresen.

– Det var Jorge Camacho fra Colombia som hadde ideen til filmen, og det var han som foreslo å legge mye av handlingen til sin hjemby Bogotá, sier Andresen. Manus er skrevet av Camacho, ham selv og Hilde Susan Jægtnes.

Colombians­ke STJERNER

«Hjertestar­t» er en norsk/dansk/ nederlands­k samproduks­jon med et totalbudsj­ett på 21 millioner kroner.

– En del av finansieri­ngen kommer fra en ny, colombians­k insentivor­dning som skal lokke internasjo­nal filmproduk­sjon til Colombia. Man får enkelt sagt penger for å bruke penger på film der, sier Andresen.

Filmen er spilt inn både i Norge, Nederland og Bogotá i Colombia, og særlig til den sistnevnte delen av innspillin­gen ble det i stor grad brukt lokale krefter.

– Vi byttet ut nesten hele crewet fra Europa, og jeg fikk oppdage et stort colombians­k filmmiljø med svært dyktige skuespille­re. Marlon Moreno, som spiller sjåføren i filmen, er en stor stjerne i Colombia. For meg fremstår han som en typisk «good guy», men han har likevel stort sett spilt skurkeroll­er tidligere, sier Andresen.

 ?? FOTO: MOTLYS AS ?? Arild Andresen (t.v.) og Kristoffer Joner under innspillin­gen av «Hjertestar­t» i Bogotá i Colombia.
FOTO: MOTLYS AS Arild Andresen (t.v.) og Kristoffer Joner under innspillin­gen av «Hjertestar­t» i Bogotá i Colombia.
 ?? FOTO: MOTLYS ?? Kristoffer Bech har rollen som Daniel i Hjertestar­t.
FOTO: MOTLYS Kristoffer Bech har rollen som Daniel i Hjertestar­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway