Fædrelandsvennen

Topp 5 Scorsese-filmer du ikke har sett

Hvis du kun forbinder Martin Scorsese med gangsterfi­lmer, har du gått glipp av mye.

-

Ennå er det over en uke til «Silence» har norgesprem­iere. Den tiden kan du bruke til å se noen eldre Martin Scorsese-filmer du har gått glipp av.

●● På rundt regnet 50 år har USAS største nålevende regissør laget rundt regnet 50 filmer. En del av dem – «Mafiabrødr­e» (1990), «The Departed» (2006) og «The Wolf of Wall Street» (2013) – er slike man liksom bare går ut fra at de fleste har sett. En del andre – «Mean Streets» (1973), «Taxi Driver» (1976) og «Den rasende oksen» (1980) – er klassikere man kan regne med at i hvert fall alle filmintere­sserte har et forhold til.

●● Men det er altså mye mer å ta av. Filmografi­en til New Yorks mest energiske og engasjerte filmskaper favner dessuten breiere enn mange later til å tro. Her er fem essensiell­e filmer du kanskje ikke har sett.

●● «After Hours» (1985): Det er mye humor i filmene til Martin Scorsese, men han har ikke laget mange reine komedier. Dette er et strålende morsomt unntak. «After Hours» handler om en fyr som prøver å komme seg hjem en sein kveld, verken mer eller mindre, men som blir hindret av den ene hendelsen mer bisarr enn den andre.

●● «Jesu siste fristelse» (1988): Katolikken Scorsese har hele livet balet med spørsmål om tro og tvil. I «Jesu siste fristelse» dristet han seg til å framstille Guds sønn som et søkende, feilbarlig menneske. At en del amerikansk­e kristne ville ha det til denne modige filmen var blasfemisk, sier i grunnen mest om en del amerikansk­e kristne.

●● «Bringing Out the Dead» (1999): Akkurat som «Taxi Driver» handler denne om en mann i en bil i en eksistensi­ell krise. Men i stedet for Robert De Niro i en taxi, får vi Nicolas Cage i en ambulanse. Ingenting kan utfordre «Taxi Driver» sin klassikers­tatus, men «Bringing Out the Dead» er faktisk vel så intens.

●● «Hugo» (2011): Scorsese har bare laget denne ene barnefilme­n. Med tanke på hvilken rik opplevelse hans hyllest til filmmediet­s pionérer er, er dét mer enn bare litt synd.

●● «The Last Waltz» (1978): Filmen fra avskjedsko­nserten til The Band er og blir den beste rockdokume­ntaren av dem alle. En hel generasjon artister pluss noen av mentorene deres – Bob Dylan, Neil Young, Van Morrison, Joni Mitchell, Muddy Waters – er her fanget på sitt aller svetteste og mest levende.

 ?? FOTO: UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES ?? Martin Scorsese under innspillin­gen av «Shutter Island» (2011).
FOTO: UNITED INTERNATIO­NAL PICTURES Martin Scorsese under innspillin­gen av «Shutter Island» (2011).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway