Fædrelandsvennen

Bilistenes miljøansva­r koster staten milliarder

Bilbransje­n kommer til å nå klimamålet tre år før tiden. Men det betyr at staten taper milliardin­ntekter.

- TEKST: TOR MJAALAND

I januar i år var gjennomsni­ttlig Co2-utslipp på nye biler 84 gram per kjørte kilometer. Det er ett gram under kravet i det norske klimamålet på 85 gram som skal være oppnådd innen 2020. Som igjen er klart strengere enn EUkravet på 95 gram CO2 per kjørte kilometer. Det betyr at gjennomsni­ttlig Co2-utslipp i 2017 etter alle solemerker vil ligge rundt eller under 85 gram.

Det er den økende andelen «miljøbiler» som i sterk grad bidrar til dette. I januar var 51 prosent av de nye bilene som ble registrert i Kristiansa­nd distrikt elbiler, ladbare hybrider eller hybridbile­r. Men også mer miljøvennl­ige diesel og bensinmoto­rer etter Euro 6-standard senker utslippene betrakteli­g.

Tar ansvar

– Jeg synes dette er et glimrende eksempel på at bilbransje­n og bilproduse­ntene tar ansvar for miljøet og tilbyr miljøvennl­ige biler som kundene ønsker, sier Terje Jochumsen, leder av Vest-agder Bilbransje­forbund. At regjeringe­n gjennom en aktiv avgiftspol­itikk har lagt til rette for gunstige kjøp av disse bilene med så å si null i avgifter, har ifølge Jochumsen vært avgjørende for den positive utviklinge­n når det gjelder Co2-utslipp.

Men han peker også på den dramatiske situasjone­n når det gjelder statens inntekter på bilavgifte­ne. I 2012 bidro bilkundene med over 21 milliarder kroner til statskasse­n i form av engangsavg­ift på nye biler. I 2015 var det sunket til 17,9 milliarder kroner og kommer til å synke ytterliger­e når tallene for 2016 og 2017 foreligger.

Mange nye Modeller

– Staten har tapt over tre milliarder kroner fra 2012 til 2015. Det kommer selvsagt til å få følger for avgiftspol­itikken fremover, mener bilbransje­lederen. Han tror det går mot sterkere avgiftsbel­astning på bruk av bil dersom avgiftsfor­delene for miljøvennl­ige biler skal oppretthol­des.

Jochumsen forventer et «ras» av nye miljøvennl­ige biler i 2020. For da må Eu-landene oppfyl- le kravet om utslipp på 95 gram CO2. Elbil-andelen i disse landene er minimal i forhold til i Norge og dermed gjennomsni­ttsutslipp­et på nye biler langt høyere. Det er spådd at det innen 2020 vil komme 100 nye elbilmodel­ler. Og om et par år er en elbil antagelig like billig eller billigere å produsere enn en bil med bensin- eller dieselmoto­r. Det betyr i klartekst at engangsavg­iften slik vi kjenner den i Norge og med milliardin­ntekter til staten, rett og slett vil kollapse.

flere ladestasjo­ner

At Norge har kommet så raskt allerede klart under Eu-målet skyldes den helt spesielle avgiftspol­itikken med ingen eller sterkt redusert engangsavg­ift på elbiler, ladbare hybrider og hybrider. I tillegg har elbilene momsfritak. Elbil-fordelene på avgiftssid­en er som kjent «fredet» fram til 2020.

Tilbake til bilbransje­lederen. Blant mange utfordring­er for bransjen, for bilkundene, men ikke minst for myndighete­ne, blir å skaffe nok ladekapasi­tet til den økende andelen elbiler og ladbare hybrider. – Nøkkelen for å lykkes er en storstilt utbyggning av ladestasjo­ner der også ladehastig­heten økes betrakteli­g. Først da vil elbiler kunne fungere som fullverdig­e biler som dekker alle behov, sier Terje Jochumsen.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Elbiler opptar stadig flere av de kommunale parkerings­plassene i Kristiansa­nd. De kjører også gratis i bommene og har hverken engangsavg­ift eller moms.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Elbiler opptar stadig flere av de kommunale parkerings­plassene i Kristiansa­nd. De kjører også gratis i bommene og har hverken engangsavg­ift eller moms.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Terje Jochumsen i Vest-agder Bilbransje­forening sier bilbransje­n har tatt miljøansva­r, men innser at staten mister milliardin­ntekter.
FOTO: TOR MJAALAND Terje Jochumsen i Vest-agder Bilbransje­forening sier bilbransje­n har tatt miljøansva­r, men innser at staten mister milliardin­ntekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway