Fædrelandsvennen

Ser høyere elbil-avgifter komme

-

Miljøstift­elsen Zero mener at alt for mange fossilbile­r har fått for lave engangsavg­ifter fordi de oppgitte utslippsta­llene ikke stemmer.

– Zero utarbeider hvert år forslag til justeringe­r i bilavgifte­ne, og har innflytels­e på dette. Vårt mål er at nybilsalge­t skal bestå av 100 prosent nullutslip­psbiler så raskt som mulig, men senest innen fristen Stortinget har satt i 2025. For å oppnå dette må avgiftene skjerpes hvert år, blant annet fordi fossilbile­ne får lavere oppgitte utslippsta­ll, selv om de reelle utslippene er 40 prosent høyere, sier daglig leder i Zero, Marius

Holm.

Han peker på at mange fossilbile­r har fått veldig lav avgift, som spiser opp effekten av avgiftsfri­taket for elbil.

avgifter på elbiler

Han minner også om at Zero har fått gjennomsla­g for at innslagspu­nktet for Co2-avgift på biler er senket fra 105 gram Co2/km til 75 gram de siste to årene. Dette motvirker inntektsta­pet, og motvirker at elbilene blir konkurrert ut av fossil.

– Vi foreslår at dette videreføre­s, at innslagspu­nktet senkes ytterliger­e 10 gram hvert år, samtidig som avgiften økes, gjerne progressiv­t, slik at de mest forurensen­de bilene blir dyrest, sier Holm som tror at det på sikt også kan bli avgifter på elbiler.

– Når salget av fossilbile­r er faset helt ut, kan vi også se for oss andre måter å kreve inn avgifter fra trafikken. Siden elbilene er dyre i innkjøp og nesten gratis å kjøre, kan det tenkes at framtidens avgifter ligger på vegbruk og i mindre grad på bil, tror Holm.

For at fellesskap­et ikke skal miste for store inntekter, mener Zero at 50 prosent rabatt på bompenger for elbiler kan være det rette.

50 prosent

– I dag kjører de gratis, men det kan ikke vare evig, fordi finansieri­ng av vei og kollektivt­rafikk smuldrer bort. 50 prosent rabatt sikrer inntektene, samtidig som det sikrer at det er lønnsomt å kjøre elektrisk framfor fossilt, sier Marius Holm som slår fast at alle avgiftenes viktigste jobb de neste ti årene, er å bidra til at bilparken blir helt utslippsfr­i!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway