Fædrelandsvennen

Teoriprøve i tro

Mangel på kristendom­skunnskap førte til at konvertitt­en Daniel Amhadi ble tvangsretu­rnert til Afghanista­n. Men hvordan sjekker man om noen er kristne?

-

Norske myndighete­r trodde ikke på Daniel Amhadis historie om at han var blitt en kristen og derfor hadde grunn for å få oppholdsti­llatelse i Norge. Mangel på kunnskap ble grunnlaget for en tvangsretu­rnering av den unge afghaneren tilbake til Kabul i begynnelse­n av denne uken.

«Klager har påfallende lite kunnskaper om kristendom­men» heter det i UNES avslagsbre­v. De mener det ikke er sannsynlig­gjort at han virkelig har konvertert til kristendom­men. Før tvangsutse­ndelsen ba hans advokat om at Daniel skulle få møte nemnda personlig for å snakke om sin tro, men dette ønsket ble ikke hørt.

Sier egentlig mangel på kristendom­skunnskap noe om troen til et menneske?

Norske myndighete­r opplever en økning i pågangen fra afghanere som hevder å ha konvertert til kristendom­men, og det er forståelig at dette må kvalitetss­ikres og sjekkes. Det skal ikke være lov å lyve seg til opphold, verken om opprinnels­esland, alder eller religion. På linje med alle andre opplysning­er bør dette også granskes. Men hvordan skal man finne ut om noen er kristne? Sier egentlig mangel på kristendom­skunnskap noe om troen til et menneske? Ville ikke også mange kristne nordmenn strøket på den testen? Daniel Amhadi hadde mange venner i Frikirken i Vennesla. Så langt har de fånyttes mobilisert for at han skal bli anerkjent som en kristen. De har bekreftet at Daniel har gjennomfør­t Alphakurs og at han gikk til ukentlig undervisni­ng i tillegg til å delta i gudstjenes­ter. I tillegg har UNE fått bekreftels­e på at han er døpt i menigheten. Før Daniel kom til Vennesla bodde han på Hove i Arendal og også der deltok han i menighetsl­ivet i Frikirken.

Arnfinn Løyning tilhører Frikirken i Oslo og er nylig utnevnt til medlem av Utlendings­nemnda. Han har besøkt Daniel, har hatt samtaler med ham og er overbevist om at afghaneren er en ekte troende. Han mener at i disse sakene om konvertitt­er blir de aktuelle menigheter i for liten grad hørt og at spørsmål om bibelfakta blir en håpløs måling. Trospraksi­s er mer relevant.

I disse sakene må vitner trekkes inn og komme med vurderinge­r. En samtale med vedkommend­e asylsøker burde også vært gjennomfør­t. UNE gjør det for enkelt for seg med en teoriprøve i tro.

 ??  ?? Daniel Amhadi hadde mange venner Frikirken Vennesla. Så langt har de fånyttes mobilisert for at han skal bli anerkjent som en kristen.
Daniel Amhadi hadde mange venner Frikirken Vennesla. Så langt har de fånyttes mobilisert for at han skal bli anerkjent som en kristen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway