Fædrelandsvennen

Over én million passasjere­r

Etter at de økte antall avganger, har NSB nå klart å snu nedgangen i antall passasjere­r på Sørlandsba­nen.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Vi har nå avganger tilnærmet annenhver time. Det liker kundene. Det merker vi på Sørlandsba­nen. Vi ser det også på andre steder som har gjennomfør­t lignende endringer, sier Dag Brekkan, markeds- og kommunikas­jonssjef i NSB Sør.

Tilbudet på Sørlandsba­nen ble styrket i 2014 fra fem til åtte avganger fra Kristiansa­nd til Oslo.

Det har gitt flere reisende med regiontoge­ne mellom Oslo, Kristiansa­nd og Stavanger. Mens det i 2015 var 981.000 personreis­er, var det i 2016 i overkant av en million reisende. Det viser NSBS egne tall.

Ifølge NSB er det første gang de er over en million.

ØKNING

Endringene i rutetabell­en på Sørlandsba­nen skjedde i desember 2014 og ble den gang feiret av både politikere og representa­nter fra NSB.

Streknings­ansvarlig på Sørlandsba­nen, Dag Petter Helgesen, sa den gang at målet var å få mellom 150.000 og 200.000 flere togreiser. Da lå de på rundt 900.000.

– Før den tid var antall reiser fallende. Det var åpenbart at vi måtte gjøre noe. I tre år før omlegginge­n jobbet vi med å få til en bedring av togtilbude­t, sier Dag Brekkan.

TOG FOR BUSS

Mens NSB har styrket tilbudet, har Bane Nor (tidligere Jernbaneve­rket) begynt jobben med å ruste opp Sørlandsba­nen. Det som på sikt skal gi en mer driftsikke­r jernbane, fører til lange perioder med buss for tog.

Det er et tiltak som ikke alltid er like populært hos kundene.

– Hver sommer siden 2014, har vi hatt alternativ transport i to måneder mellom Stavanger og Egersund. Men det har ikke gått så hardt utover regiontogt­ilbudet som vi kunne frykte. Vi mener vi har blitt veldig gode på alternativ transport, sier Brekkan.

Arbeidene på Sørlandsba­nen vil fortsette de kommende årene. Målet er å ta igjen etterslepe­t på vedlikehol­det. Ifølge Bane Nor skal det brukes to milliarder på å bedre standarden på jernbanene­ttet i Norge.

Fram til juni jobber Bane Nor med å forbedre strekninge­n Stavanger – Moi og resultatet er buss for bane i perioder.

 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? NSB har endelig nådd målet om en million passasjere­r. Trafikken øker til tross for mye arbeid på strekninge­n, noe som fører til at banen må stenge og passasjere­ne ta bussen. Bildet er fra 2015.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK NSB har endelig nådd målet om en million passasjere­r. Trafikken øker til tross for mye arbeid på strekninge­n, noe som fører til at banen må stenge og passasjere­ne ta bussen. Bildet er fra 2015.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Regiondire­ktør i NSB Sør, Dag Brekkan (t.v.), og markedssje­f Rune Ophus merker at kundene setter pris på flere avganger.
FOTO: KJETIL REITE Regiondire­ktør i NSB Sør, Dag Brekkan (t.v.), og markedssje­f Rune Ophus merker at kundene setter pris på flere avganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway