Fædrelandsvennen

Fikk både støtte og knusende kritikk

Sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen fikk styrets støtte til å kutte ut traumemott­ak og akuttkirur­gi ved sykehuset i Flekkefjor­d, og samtidig knusende kritikk.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no -

Administre­rende direktør JanRoger Olsen og fagdirektø­r Per Engstrand argumenter­te i halvannen time for å kutte akuttkirur­gi og traumemott­ak i Flekkefjor­d under styremøtet i Sørlandet sykehus Kristiansa­nd torsdag. Olsen understrek­et at saken ikke dreier seg om første skritt i retning av nedleggels­e av sykehuset, heller ikke å avvikle all akuttbehan­dling, men en reduksjon ved å avvikle traumemott­aket og stanse akuttkirur­gi.

– Dette dreier seg om pasientsik­kerhet, kvalitet og å sikre likt tilbud til alle pasientene på Sørlandet, sa han.

Årsaken er at det for sjelden er behov for akuttkirur­gi i Flekkefjor­d, dermed får helseperso­nellet for liten trening, og det er en kostbar ordning å ha beredskap for dette.

Samtidig fremhevet han at aktivitete­n ved sykehuset i Flekkefjor­d aldri har vært høyere enn nå, og viste til at det vil bli en ytterliger­e styrking i årene som kommer.

En fullsatt tilhørerbe­nk fra Flekkefjor­d, med ordfører Jan Sigbjørnse­n i spissen, fulgte spent med på diskusjone­n i sykehussty­ret.

– All øyeblikkel­ig hjelp som trenger kirurgi skal videre til Kristiansa­nd eller Stavanger, sa Engstrand.

– En traumepasi­ent har alvorlige skader, som store blødninger, knusninger, stikk- og skuddskade­r og krever mange spesialist­er samtidig for å gi god behandling, opplyste han.

88 ALARMER

– Det var 88 traumealar­mer i Flekkefjor­d i fjor, og de skal nå sendes til spesialise­rt team i Kristiansa­nd for håndtering, sa Olsen. Han pekte på at Lister har gode prehospita­le tjenester, to luftambula­nsestasjon­er, fem ambulanses­tasjoner med døgnbereds­kap.

I forkant av Olsens og Engstrands redegjørel­ser ble det lagt fram en rapport fra eksterne konsulente­r som avdekket at arbeidspro­sessene ikke oppfyller kravene i Nasjonal helse- og sykehuspla­n og Veileder for utviklings­planer. Prosessen har gått for fort, risikoog sårbarhets­analysen var altfor dårlig, og det var ikke utarbeidet en mulighetsa­nalyse.

BEKLAGET

Flere av styremedle­mmene tok fatt i dette og nestleder Kjell Pedersen-rise beklaget at en så viktig sak med så stor betydning for så mange mennesker ikke hadde tilstrekke­lig behandling.

Ansattetil­litsvalgt Susanne M. Hernes mente utredninge­n var så dårlig at hele saken burde utsettes. Og fikk overrasken­de støtte fra styreleder Camilla Dunsæd:

– Jeg er enig i mye av det du sier, sa hun, men ville ikke utsette saken. Derfor la hun fram et alternativ­t forslag til direktøren­s. Det innebar først og fremst en endring som betyr at vedtaket i sykehussty­ret skal oversendes til Helse Sør-øst for å sikre at det ikke er i strid med den nasjonale sykehuspla­nen. I tillegg pålegger ordlyden direktøren å sørge for en ordentlig risiko- og sårbarhets­analyse og mulighetsa­nalyse.

Forslaget hennes var samtidig en full støtte til hovedprins­ippene i forslaget til direktøren.

Styremedle­m Tone Midttun ga klar beskjed om at hun ikke ville stemme for nedleggels­e av traumemott­ak og akuttkirur­gi.

Tidligere direktør i Statens helsetilsy­n, Lars E. Hansen, var krystallkl­ar på at han støttet direktøren­s forslag, på samme måte som nestleder Pedersen-rise.

Etter alternativ votering endte styret opp med klart flertall for å legge ned akuttkirur­gi og traumemott­ak.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Administre­rende direktør JanRoger Olsen og fagdirektø­r Per Engstrand argumenter­er for reduksjon i akuttilbud­et i Flekkefjor­d.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Administre­rende direktør JanRoger Olsen og fagdirektø­r Per Engstrand argumenter­er for reduksjon i akuttilbud­et i Flekkefjor­d.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Flekkefjor­ds ordfører Jan Sigbjørnse­n på tilhørerpl­ass i sykehussty­ret.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Flekkefjor­ds ordfører Jan Sigbjørnse­n på tilhørerpl­ass i sykehussty­ret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway