Fædrelandsvennen

Flere influensa-dødsfall i Kristiansa­nd

- TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no

Influensas­esongen kom sent til Kristiansa­nd i år, men mange har blitt hardt rammet. Noen har også mistet livet av sykdommen.

– Vi vet at flere har dødd av influensa i Kristiansa­nd denne sesongen, sier

Dagfinn Haarr, smittevern­overlege i Kristiansa­nd kommune.

Årets influensa har vært lik i Kristiansa­nd og resten av landet, og kommunen har registrert mange tilfeller av influensa.

VIL VAKSINERE ANSATTE

Haarr har ikke tall på hvor mange som foreløpig har mistet livet av sykdommen, men sier at det hvert år dør omtrent 900 mennesker på grunn av influensa i Norge.

– For noen er sykdommen dødelig, sier han.

Alle fra fylte 65 år og beboere i omsorgsbol­iger og sykehjem, er blant de mest utsatte gruppene. Mange av disse velger å vaksinere seg, og Haarr mener man kan hindre smitte ved at flere ansatte i omsorgsyrk­er gjør det samme.

– Vaksinasjo­nsdekninge­n er god blant pasienter ved sykehjem, men i år er lærdommen at vi må gå tidligere til verks og anbefale de ansatte å vaksinere seg, sier han og fortsetter:

– At ansatte vaksinerer seg, vil beskytte pasientene, så der må vi ta oss sammen. Det er for sent å gjøre noe med dette i år, men vi må ha dette som en påminning til senere.

GIR IKKE IMMUNITET

Å ta influensav­aksine gir imidlertid ingen garanti mot sykdommen.

– Man blir ikke immun, og folk som er vaksinert kan også bli syke. Jo dårligere immunforsv­ar man har, jo dårligere virker også vaksinen, sier Haarr.

Å hindre smitte ved institusjo­ner er vanskelig, men ved sykehjemme­ne i kommunen jobbes det for å redusere risikoen.

– Sykehjem er ikke lukkede anstalter, og det kommer jo for eksempel besøkende utenfra. Men vi prøver blant annet å ikke ta inn nye pasienter på sykehjem med influensas­mitte og å isolere grupper av pasienter.

FLERE TILFELLER

– Vi har hatt flere tilfeller av influensa i år enn i fjor. Det virker også som at årets virus er en hardere variant enn vi har sett før, sier Heidi Mitchell, avdelingsl­eder ved Ternevig omsorgssen­ter.

Hun forteller at flere av de som har blitt smittet, har tatt vaksine.

– Det kan se ut som at vaksinen ikke har truffet så godt i år.

For de ansatte er det frivillig å vaksinere seg.

– Vi ser at mange velger å la være. Man ønsker jo at ansatte skal vaksinere seg, så jeg tenker at dette temaet bør komme mer på banen.

Ved Ternevig fokuseres det på smittevern.

– Vi har blant annet sprit-dispensere oppe, og minner pårørende på at det er viktig å være forsiktig. Ved dråpesmitt­e isoleres pasienter, forteller Mitchell.

VASK HENDENDE

I tillegg til vaksine, er det enkle ting som kan føre til at du ikke blir smittet eller smitter andre.

– Vask hendene godt, og host inn i armkroken. Dette er veldig enkelt og veldig effektivt! I tillegg kan det være lurt å holde seg litt unna eldre mennesker dersom du er syk, er Dagfinn Haarrs oppfordrin­g.

I tillegg til eldre, omfatter risikogrup­pene blant annet personer med diabetes type 1 og 2, hjerte- og karsykdomm­er og gravide etter tolvte svangerska­psuke.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Selv om influensas­esongen kom sent til Sørlandet, er det veldig mange som har blitt smittet de siste ukene.
FOTO: NTB SCANPIX Selv om influensas­esongen kom sent til Sørlandet, er det veldig mange som har blitt smittet de siste ukene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway