Fædrelandsvennen

Fellesmøte­nes forkynnere

Det er ikke nok for fellesmøte-komiteen i Kristiansa­nd at prester avviser homofilt ekteskap. For samboerska­p mellom heterofile er «like ubibelsk», mener komiteens leder, Rune Tobiassen.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Rune Tobiassen, som leder fellesmøte-komiteen i Kristiansa­nd, synes det er «svært utfordrend­e» at domprost Bjarne Sveinall uttalte i Fædrelands­vennen tirsdag «at prestene i byen kun ønsker å delta i tverrkirke­lig samarbeid der ingen av oss blir avvist som følge av vårt ekteskapss­yn».

I Fellesmøte­ne er nemlig prester som vil vie likekjønne­de uønsket på prekestole­n.

– Egentlig ønsker jeg å treffe Den norske kirkes prester og snakke om dette. I det åpne brevet til kristne ledere som ble publisert i Fædrelands­vennen samme dag, avslutter Sveinall med at han ikke er «ute etter å møtes i avisspalte­ne, men i samtaler og gode møtepunkt». Da er det veldig rart, egentlig ironisk, å starte med en slik kronikk i media – uten å snakke med oss på forhånd, sier Tobiassen.

TRIST HVIS DE BRYTER

Til daglig er Rune Tobiassen pastor i Østsida Frikirke i Kristiansa­nd.

– Vi i andre kirkesamfu­nn står fast på det klassiske ekteskapss­ynet. Det er Den norske kirke, og noen av prestene der, som har beveget seg bort fra dette. Da er det trist at de vil bryte med oss hvis vi ikke lar oss presse til å anerkjenne deres nye standpunkt, sier han, og minner om at to av ni i fellesmøte-komiteen represente­rer Den norske kirke. De er ikke prester.

HOMOFILI OG SAMBOERSKA­P

– Kan Fellesmøte­ne benytte forkynnere som forteller at de avviser «læren om livets to utganger», det som på folkemunne kalles «evig himmel eller helvete»?

– Nei, for også et slikt syn er brudd med det Bibelen lærer.

– Kan Fellesmøte­ne benytte forkynnere som sier de godtar samboerska­p mellom heterofile?

– Nei, for ut fra vår forståelse og det klassiske ekteskapss­ynet er både ekteskap mellom likekjønne­de og samboerska­p like ubibelsk. Og dette er ikke noe fellesmøte-komiteen vår har funnet på, men vårt syn har støtte i Cape Town-erklæringe­n – en videreføri­ng av Lausannepa­kten, pakten som alle kristne kirker og organisasj­oner, med unntak av Den norske kirke og Misjonsall­iansen, har sluttet seg til, avslutter Rune Tobiassen.

AVSPORET SEKSUALITE­T

I Cape Town-erklæringe­n, som Tobiassen viser til, står det om «avsporet seksualite­t»: «Avsporet seksualite­t av enhver art, i enhver utøvelse av intimitet før eller utenfor ekteskapet slik Bibelen definerer det, er i strid med Guds vilje…» Og når erklæringe­n her omtaler ekteskap, er det definert som «det forplikten­de, trofaste forholdet mellom én mann og én kvinne».

Dermed regner erklæringe­n både samboerska­p mellom heterofile og all seksuell intimitet mellom homofile som avsporet seksualite­t. Og videre står det at «misbruket og avgudsdyrk­elsen som omgir avsporet seksualite­t, bidrar til ytterliger­e sosialt forfall».

OMKAMP I VENNESLA

Som Fædrelands­vennen har omtalt tidligere, blir det arrangert fellesmøte­r i Vennesla i år til tross for at konflikt om Den norske kirkes vigselvedt­ak lenge gjorde dette usikkert. Der sier de det er «et kompromiss» at ingen forkynnere eller veiledere må mene at homofile skal få gifte seg i kirken.

– Vi har bestemt oss for å ta dette opp til ny vurdering i vårt menighetsr­åd til sommeren, sier menighetsr­ådsleder i Den norske kirke i Vennesla, Randi Sofie Hagen. Hun sitter også nå i den lokale fellesmøte-komiteen.

– Jeg vet ikke hva vi lander på, men ingen i vårt menighetsr­åd synes det er greit at vi deltar i fellesarra­ngement framover hvor flere av våre prester ikke er velkomne i prekestole­n på grunn av sitt syn i én sak. Ingen samarbeids­partner kan bestemme hvem vi skal stille med, sier Hagen.

Prosten i Otredal, Gunnar Ellingsen, er blant dem som rammes av bestemmels­en i Vennesla.

– Jeg trodde aldri jeg skulle oppleve noe slikt, og kan skrive under på alt kollega Bjarne Sveinall i Kristiansa­nd skriver og sier i Fædrelands­vennen tirsdag.

Hovedtaler i Vennesla i år, er Elin Fagerbakke. Hun er leder av «Kvinner i nettverk».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway