Fædrelandsvennen

Vil ha nei-kommunen Søgne p

Høyres gruppelede­r Tom Løchen vil at Søgne skal starte samtaler med Songdalen og Kristiansa­nd, og håper å få fremmet saken i et ekstraordi­nært kommunesty­remøte i mars.

-

– Jeg vil først presentere saken for styret i Søgne Høyre på tirsdag, og håper på tilslutnin­g, sier Løchen til Fædrelands­vennen.

Dersom partifelle­ne sier ja, vil han ta initiativ til at kommunesty­ret i Søgne gir klarsignal til å starte forberedel­sene med å slå seg sammen med Kristiansa­nd og Songdalen.

Både Songdalens ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) og Kristiansa­nds Harald Furre (H) er klare som egg, men Søgnes ordfører Astrid Hilde (Ap) har sagt hun vil forholde seg til kommunesty­revedtaket fra 22. juni der 16 av 11 sa nei til K3.

Hun lar det være opp til andre politikere å ta initiativ til å starte samtaler, eller vente til Stortinget har fattet sitt formelle vedtak i mai eller juni. Etter det må nemlig Fylkesmann­en trykke på startknapp­en.

FIRE NEI – TO JA

– Det skal lages en avtale som er så god som mulig for innbyggern­e, og vi har mange ting å prate om. Da er det viktig å komme i gang jo før jo heller, sier Tom Løchen – som selv var medlem av Søgnes forhandlin­gsutvalg da K5-avtalen ble landet i fjor.

Fire av Høyres medlemmer stemte nei til K3 da saken ble lagt død i kommunesty­ret i juni i fjor. Bare to stemte ja.

Nestleder Jack Andersen var en varm talsmann for å følge folkeavste­mningens nei. På spørsmål om han vil støtte Tom Løchens forslag om å starte forberedel­sene, svarer han:

– Hvis du ser på valgprogra­mmet mitt fra 2015, står det at jeg skal jobbe for at Søgne kommunes interesser blir ivaretatt på best mulig måte i en eventuell kommunesam­menslåing. Det kan se ut som om vi nærmer oss det scenariet nå.

– Betyr det at du vil stemme ja til å gå i gang?

– Som det står i valgprogra­mmet, vil jeg gjøre mitt for at Søgnes interesser blir ivaretatt på kort og lang sikt, og jeg er ikke for å stoppe utvikling. Nå skal vi ha en god og grundig diskusjon internt i Høyres gruppe før vi fatter en endelig avgjørelse.

– VANSKELIG SAK

Krfs gruppelede­r, Torfinn Kleivset, vil ikke selv fremme forslag om å starte samtaler, men håper sterkt at noen andre gjør det. Da vil han stemme ja, selv om han stemte nei i juni på grunn av folkeavste­mningen.

– Dette har vært en veldig spesiell og vanskelig sak, sier Kleivset som er erklært tilhenger av storkommun­e.

Men han føler seg i klemme siden KRF på Stortinget ikke er med på tvangsvedt­aket som ble fattet av Høyre, Frp og Venstre.

– Det at KRF sentralt har satt seg litt på sidelinjen gjør det vanskelig for meg å reise spørsmålet i kommunesty­ret. Men jeg håper noen andre gjør det, sier Kleivset.

Også for Venstre i Søgne er saken vanskelig ettersom Venstre på Stortinget går inn for tvang:

– Jeg er skuffet over vedtaket. Vi i Vest-agder jobbet sterkt mot tvang i Søgne og Lindesnes, sier Arild Berge. Nå skal de behandle saken på gruppemøte, men Berge tviler på at det der vil være ønske om å sette fortgang i prosessen.

AP DELT På MIDTEN

I Aps gruppe stemte fire for og fire mot K3.

– Vi manøvrerer i et landskap som er vanskelig, konstatere­r gruppelede­r Bjørn Egeli, og sier at de må drøfte i gruppa hvordan de skal forholde seg til et eventuelt forslag om å åpne for samtaler nå.

Det samme skal de gjøre i Frp: – I en så stor sak er det viktig å inkludere alle de aktive medlemmene i vårt parti, sier gruppelede­r Christian Eikeland. I likhet med de øvrige fire Frp-erne i kommunesty­ret stemte han ja til K3 i juni.

– MISTET GODE KORT

Da tvangsvedt­aket ble kjent onsdag, drøftet han situasjone­n med varaordfør­er og partifelle Egel Terkelsen:

– Vi er enige om ikke å forhaste oss. Vi mistet alle våre gode forhandlin­gskort da Søgne sa nei i fjor. Nå er det kun velviljen til Kristiansa­nd som tilsier at vi skal få til en avtale som er god for utkanten, sier han.

Verken SVS Per Quist eller Sps

 ?? ARKIVFOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? – Vi har mange ting å prate om, og det er best å komme i gang så fort som overhode mulig, sier Høyres gruppelede­r Tom Løchen.
ARKIVFOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD – Vi har mange ting å prate om, og det er best å komme i gang så fort som overhode mulig, sier Høyres gruppelede­r Tom Løchen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway