Fædrelandsvennen

Dømt til tvunget psykisk helsevern for drapsforsø­k på politimenn

- KJETIL NYGAARD

29-åringen som knivstakk to politimenn i Vennesla sentrum 20. november 2015, er dømt til tvungen psykisk helsevern.

Det var en 22 år gammel politistud­ent og en 30 år gammel politibetj­ent som ble stukket. 22-åringen ble stukket i halsen, mens 30-åringen ble stukket i brystet. De pådro seg alvorlige skader.

29-åringen har blitt undersøkt av psykiatern­e Magne Tauler og Gunnar Johannesse­n. De mener at 29-åringen var psykotisk i gjerningsø­yeblikket. Tingretten var enig i deres konklusjon, og dermed kunne ikke gjerningsm­annen dømmes til fengsel.

I tråd med aktor Beate Rullestad-jansens påstand, ble mannen dømt til tvungen psykisk helsevern. Han må også betale 20.000 kroner i oppreisnin­g til hver av politimenn­ene.

– Samlet sett finner retten at det er nærliggend­e og kvalifiser­t gjentakels­esfare for nye alvorlige straffbare handlin- ger, slik at dom på overføring til psykisk helsevern anses nødvendig for å verne samfunnet, heter det i dommen.

29-åringen, som tidligere har rømt fra psykiatris­k avdeling, fortalte i retten at han ikke ville skade noen.

– Jeg hadde ikke til hensikt å skade noen. Jeg grep etter kniven fordi jeg ønsket å bruke den på meg selv, forklarte 29-åringen.

Mannen har tidligere vært tvangsinnl­agt på psykiatris­k avdeling. Han fortalte at han hadde et anstrengt forhold til politiet, ettersom han har blitt hentet av ordensmakt­en ved tidligere innleggels­er.

– Da jeg hadde tatt ut penger fra minibanken kom det to menn mot meg. Det var to politifolk. Jeg fikk flashback til 2008, da jeg ble tvangsinnl­agt. Jeg fikk hjertebank og ble kortpustet. Jeg tenkte at jeg ville gjøre ende på meg selv dersom de ikke lot meg gå, fortalte 29-åringen.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Her pågriper politiet den 29 år gamle gjerningsm­annen like etter knivstikki­ngen skjedde i 2015.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Her pågriper politiet den 29 år gamle gjerningsm­annen like etter knivstikki­ngen skjedde i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway