Fædrelandsvennen

Har sett store bransjeend­ringer på 53 år

I prinsippet pensjonert­e han seg i 2006, men ble momentant headhuntet til LTLkonsern­et. Nå, i året han fyller 76, skal Finn Ove Fredwall omsider gi seg. Han har sett voldsomme endringer i byggvarebr­ansjen i sin tid.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Mye modnet i de vanskelige årene fra 1987 til 1992. Sett i ettertid kom det noe godt utav det, sier Finn Ove Fredwall.

I løpet av noen få uker avslutter han 2016-regnskapet for LTLkonsern­et, som styres fra Vige i Kristiansa­nd og er et lavprofile­rt, men stort og bunnsolid handelsog eiendomsim­perium. Der har nemlig Finn Ove Fredwall tittel økonomians­varlig, som han opplyser etter å ha tenkt seg om. Når tallene er levert, blir han pensjo- nist i en alder av 75 1/2.

Faktisk er han blitt pensjonist en gang før, i 2006 da han var personalsj­ef i Optimera. Men som Terje Rom, en av hovedmenne­n bak LTL sier:

– Vi fikk ham over til oss med en gang. Han er jo så dyktig!

VOLDSOMME ENDRINGER

Finn Ove Fredwall har sett voldsomme endringer i Sørlandets byggvarebr­ansje siden han begynte som regnskapss­jef hos Hans Johnsen i Vestre Strandgate i 1964. Da hadde han unnagjort økonomiutd­anning og ett år på «Wallboard-en», som det sømmer seg en vaskekte venndøl.

– Mange av bransjenav­nene fra den gang eksisterer ikke mer. Det strategisk­e trekket var etablering­en av Bygg Sør ved årsskiftet 1991/92. Da hadde jeg selv jobbet som økonomisje­f hos Otterdalen i Østerhavna i Kristiansa­nd fra 1981. Otterdalen ble med i fusjonen, det samme gjorde Vågsbygd Byggeforre­tning, Sørlandsby­gg, Kjøita (Johan G. Olsen, red.anm.), Randesund Byggsenter og S. Sørensen (Hübert, red.anm.). Vi var fire stykker som jobbet tusen timer overtid hver i løpet av fire måneder for å få transaksjo­nen på plass. Det var knallhardt, men gøy! minnes Fredwall.

NESTE TREKK

Etter at Bygg Sør var på lufta, ble andre, mindre selskaper i bransjen kjøpt opp. 1992 utgjorde jo bunnen i bankkriseå­rene, og det stod dårlig til etter fire -fem år med minimal byggeaktiv­itet.

– Neste steg kom i 2002. Da gikk L.A. Lund i Oslo, Skårland fra Sandnes og Bygg Sør sammen til Optimera, som opererte i byggvarebr­ansjen mellom Flekkefjor­d, Tvedestran­d og Hønefoss. I tillegg kom Optimera i Sverige, som var kjøpt tidligere, forteller den snart dobbeltpen­sjonerte.

Så, i 2005, ble Optimera solgt til det franske gigantkons­ernet Saint-gobain i en handel som ga LTL og de andre selgerne milliardge­vinst. Optimeras personalsj­ef Fredwall prøvde altså å pensjonere seg året etter, men klarte det ikke.

– Det er blitt færre, men større aktører. Hele bransjen er profesjona­lisert. Ikke minst kommer det til uttrykk i logistikke­n; varen følges nå supereffek­tivt fra produsent til byggeplass. Både det og gode ikt-løsninger forutsette­r størrelse.

– Det minner litt om dagligvare­bransjen?

– Absolutt, bare med den forskjell at det er blitt stadig flere dagligvare­butikker som kundene betaler for, men færre utsalg i byggvarebr­ansjen, fastslår Finn Ove Fredwall.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Han har jobbet i byggvarebr­ansjen siden 1964. Men nå, på andre forsøk, blir Finn Ove Fredwall pensjonist.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Han har jobbet i byggvarebr­ansjen siden 1964. Men nå, på andre forsøk, blir Finn Ove Fredwall pensjonist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway