Fædrelandsvennen

Fortsatt krevende for Siem Offshore

- RUNE ØIDNE REINERTSEN

Små, små tegn til bedring for Siem Offshore. Men det er langt fram.

– Vi tror overkapasi­teten vil vare i flere år fremover, står det å lese i børsnotert­e Siem Offshores rapport for fjerde kvartal 2016, og følgelig for hele fjoråret.

Hovedinntr­ykket av tallene er at de er stygge. Dog finnes lyspunkter; blant annet har satsingen på tjenester tilknyttet offshore vindprosje­kter bidratt til en inntektsøk­ning fra 2015 til 2016. Bunnlinjen tynges imidlertid av nye verdinedsk­rivinger på flåten på 45 skip, hvorav ti lå i bøyene ved årsskiftet.

Nå har jo Siem Offshore en finansiell sterk, og suveren hovedeier i Kristian Siem. Han har allerede bidratt betydelig med friske midler, men har også lagt fram en finansiell restruktur­eringsplan som krever tilslutnin­g fra inves- torene som har stilt opp med penger via to obligasjon­slån.

Det viser seg imidlertid å være vanskelig. Kanskje skal følgende formulerin­g oppfattes som en advarsel om hva som kan skje om ikke det blir enighet:

«Hvis selskapet ikke oppnår en avtale med obligasjon­slångivern­e, så vil de avtalene om finansiell lette og romsligere gjeldsbeti­ngelser som inngikk i finansieri­ngsplanen, opphøre. Da blir det mindre sikkert at selskapet kan fortsette som et «going concern», heter det i kvartalsra­pporten.

Sølve Høyrem, administre­rende direktør i Westshore Shipbroker­s, følger offshorema­rkedet tett. Han sier dette:

– Ja, det vil være overkapasi­tet i flere år fremover, men vi venter en viss aktivitets­økning fra kommende sommer og utover i 2017, forhåpentl­igvis også i 2018. Så blir det opp til rederne hvor mye kapasitet de vil ta ut av bøyene for å beholde en god markedsbal­anse.

Utover torsdag formiddag steg Siem-kursen litt på Oslo Børs og selskapet ble verdsatt til nesten to milliarder kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway