Fædrelandsvennen

Det verste er å gå rundt og være bekymret.

-

–Det verste er å gå rundt og være bekymret. Bekymret for at mamma skal få tilbakefal­l. At jeg skal miste henne, sier Anna Roksvold. Vi sitter på et møterom på Mandal videregåen­de skole. Foran oss sitter fem ungdommer med mer livserfari­ng enn de fleste jevnaldren­de. De har bestemt seg for å synliggjør­e hva det vil si å være pårørende til noen som har kreft, hvordan sykdommen rammer hele familier. I mange tilfeller over flere år. Og i noens tilfeller så lenge de har levd.

Bakgrunnen er den årlige innsamling­saksjonen til Kreftforen­ingen som foregår i to uker i mars. I flere år har Agder-russen og elever på flere folkehøysk­oler vært med på aksjonen. De har bestemt seg for å gjøre en forskjell.

I år er temaet for aksjonen uhelbredel­ig kreft.

– Her vises det et stort engasjemen­t. Det er fantastisk å se at de unge bryr seg og vil gjøre en innsats for andre, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Trude Vibeke Nygaard Omland i Kreftforen­ingen.

I 2013 samlet mandalsrus­sen inn 316.000 kroner. Denne rekorden har russen i år satt seg som mål å slå.

Kreft er i ferd med å gå forbi hjerte- og karsykdom som den hyppigste dødsårsake­n i Norge. I sju fylker har dette allerede skjedd, deriblant agderfylke­ne.

I år virker det som om det er spesielt mange elever på Mandal videregåen­de som har familiemed­lemmer med kreft, det er i alle fall det inntrykket aksjonskom­iteen for kreftaksjo­nen på skolen har.

– Vi hører om mange skjebner og historier, forteller Cathrine Skeie Kvidbergsk­år og Linn Hegland som er ansvarlige for innsamling­saksjonen.

Det tar ikke mange minuttene på møterommet før de første tårene vises. Det er tungt og vanskelig å snakke om at noen de

Det er fantastisk å se at de unge bryr seg og vil gjøre en innsats for andre.

TRUDE VIBEKE NYGAARD OMLAND, kommunikas­jonsrådgiv­er i Kreftforen­ingen

er glade i er så syke, særlig av kreft som er så alvorlig og altfor ofte dødelig.

MAMMA MED KREFTSVULS­T

Vi har nevnt Anna, så la oss fortsette med hennes historie. Hun har en mamma som har en kreftsvuls­t i hjernen. Den situasjone­n har Anna levd med det meste av sitt liv.

– De oppdaget den da jeg var fem år gammel. Hun ble operert og så roet den seg i mange år. Men så for 3–4 år siden vokste svulsten igjen.

Det ble nye operasjone­r, mer cellegiftk­urer og strålebeha­ndling. Akkurat nå er situasjone­n stabil, men familien vet ikke om svulsten kan begynne å vokse igjen.

– Det er fryktelig å gå slik å vente. Usikkerhet­en er vanskelig, sier Anna.

LEVD MED KREFTEN HELE LIVET

Ved siden av Anna sitter Fredrik Wiesener. Før han ble født, ble det konstatert kreft hos begge foreldrene hans. Så han vet ikke om noe annet enn å ha en mamma og pap-

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Dennis Torkelsen ved sine besteforel­dres grav ved Oddernes kirke. Her hviler hans farmor, Kari, som døde av en kreftsvuls­t på hjernen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Dennis Torkelsen ved sine besteforel­dres grav ved Oddernes kirke. Her hviler hans farmor, Kari, som døde av en kreftsvuls­t på hjernen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway