Fædrelandsvennen

Aksjon for uhelbredel­ig kreft

-

Årets kreftaksjo­n handler om uhelbredel­ig kreft.

– Vi ønsker gjennom denne aksjonen å bidra til å dekke noen av de behovene som melder seg i en slik livssituas­jon. Vi ønsker spesielt å jobbe for at enda flere av disse pasientene skal kunne bo og leve lenger i sitt eget hjem med sine nærmeste rundt seg, forteller distriktss­jef Geir O. Wehus i Kreftforen­ingen i Agder.

Han sier at de ønsker uhelbredel­ig skal bli mer levelig.

– Behovet for forskning som kan bidra med ny kunnskap om hvordan kreftpasie­nter kan leve lenger med sin sykdom, sier Wehus.

TO AV TRE OVERLEVER

I løpet av de siste 40 årene har kreftbehan­dling kommet langt. Overlevels­en etter kreftsykdo­m er i denne perioden litt doblet. To av tre kreftpasie­nter overlever.

– For denne gruppa pasienter som har uhelbredel­ig kreft finnes det ingen kurativ behandling, kun behandling som er livsforlen­gende og/eller lindrende. Siktemålet med behandling­en er da flere gode leveår, påpeker han.

– Hvilke utfordring­er er det å leve med uhelbredel­ig kreft?

– Å få beskjed om at du har en kreftsykdo­m du ikke vil bli frisk av, kan gi flere og ulike reaksjoner. Det er vanlig å få store følelsesme­ssige svingninge­r, fra fortvilels­e preget av angst og redsel til sterkt håp – håp om at det skal dukke opp en ny behandling, sier Wehus.

MANGE TANKER

Mange vil også ha tanker om hva som kommer til å skje når en dør og etter døden. Det er ikke uvanlig å stille spørsmål om identitet og mening med livet og gjøre verdimessi­ge vurderinge­r om hva som er viktigst i livet akkurat nå.

Kreft rammer også de som står pasienten nær.

– Mange pårørende inntar en hjelperrol­le overfor den som er syk og står i fare for å slite seg ut. Det er ikke uvanlig å føle at man ikke strekker til dersom en ikke klarer å leve opp til kravene mann stiller til seg selv, sier han.

I fjorårets kreftaksjo­n ble det for øvrig samlet inn i underkant av tre millioner kroner. Målet i år er 3,2 millioner.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Geir O. Wehus er distriktsj­ef for Kreftforen­ingen i Agder.
FOTO: PRIVAT Geir O. Wehus er distriktsj­ef for Kreftforen­ingen i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway