Fædrelandsvennen

Hun var med å sikre et nytt Kristiansa­nd

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

–Venstre var med i et flertall som valgte å bruke tvang for å få til stor- Kristiansa­nd. Hva ble av- gjørende?

– Det er ulike argumenter i de ulike tilfellene. Noen steder er det fordi det beste for å hindre fraflyttin­g er å lage en hub for vekst. De gamle grensene for noen regionbyer er slik at de er så inneklemt at de ikke får til skikkelig god arealutnyt­ting. Så i noen tvangsvedt­ak som Kristiansa­nd og Kristiansu­nd, er målet å lage byer som fungerer og som har et omland som fungerer. Det dreier seg om å lage gode regioner.

– Det samme gjorde dere i Lindesnes. Hvorfor?

Det er et helhetlig område som henger sammen geografisk. Det var begrunnels­en.

– Hvem i forhandlin­gene var mest ivrige etter å få til sammenslåi­nger ved hjelp av tvang?

– Vi hadde alle et ønske om det. Venstre stod ikke i front når det gjaldt Sørlandet, siden det der var Venstre-folk som mente det kunne vente, mens det var mer interesse i Trøndelag. Og så er jeg veldig lei meg for at KRF droppet ut.

– Antall kommuner er nå nede i 358. Hvor få bør det være?

– Jeg har ikke en idealmengd­e når det gjelder antall kommuner. Av og til gjør geografien det slik at det ikke er naturlig med sammenslåi­ng. Jeg skal snart til Røst, og den har vårherre laget slik at den ligger der den ligger, og det kan ikke engang et stortingsf­lertall gjøre noe med. Men nå er det satt i gang en diskusjon, og jeg håper den bidrar til at flere kommuner søker sammen.

– Også Venstre har sagt at kommuneref­ormen ikke er over. Hva er det neste som må skje?

– Mange kommuner er fortsatt i prosess og diskusjone­ne fortsetter. Mange tenker at det er kulest å beholde sitt lille imperium, men når de ser at andre får fart på utviklinge­n, forandrer de kanskje mening. Noen steder trengs det også et generasjon­sskifte der eldre herrer har sittet for lenge på ordførerst­olen.

– Men når kommer den virkelig store omlegginge­n. Der Stortinget sier at nå bestemmer vi hvor grensene skal gå?

– Nå valgte vi åtte kommuner der vi skjærer gjennom, og likevel blir det mye bråk. Så drømmen om at det skal være idealet, tror jeg ikke på. Den prosessen vi har hatt, har fungert og debatten er ikke over. Det ligger mange småkommune­r innimellom, og jeg tror de vil skjønne at de sakker akterut. Utfordring­en er at det kun er to som mister jobben ved en sammenslåi­ng, ordfører og rådmannen, og det er også de som skal drive prosessen.

– Det ser likevel litt rart ut. Man danner et større Kristiansa­nd med 100.000 innbyggere, mens Bykle fortsetter alene med rundt 900?

– Jeg tror de kommunene som er på den størrelsen vil innse at det ikke er løsningen. Det er også viktig at Kristiansa­nd er så store at de kan være en motor i regionen. De som vil ha bort Oslo-makta, klarer ikke det med kommuner med 600 innbyggere, men med sterke regionbyer.

– Noen har allerede begynt å snakke om at vedtakene kan omgjøres etter stortingsv­alget – hvis Ap vinner. Hvor god sak tror du de har?

– De gjør det i hvert fall lettere for oss å drive valgkamp. De kan stemme på noen som vil fornye offentlig sektor eller noen som tilbake til 70-tallet. En Jonas Gahr Støre som dilter etter Trygve Slagsvold Vedum vil gi tydelige skillelinj­er i norsk politikk.

– Dere kan sikkert unngå det ved å samarbeide med Ap etter valget. Er det et alternativ?

– Vi ønsker blågrønn regjering og tror ikke det blir en flertallsr­egjering uansett. Så her er det to valg: en mørkeblå eller en blågrønn, og vil drive valgkamp på en blågrønn.

– Dere har ikke noe alternativ til deres plan A?

– Jeg lurer på om andre partier blir spurt om hvilket alternativ de har. Jonas Gahr Støre tror jeg ikke har har en plan A engang, og vi vet ikke om han vil danne samarbeid med Sp eller SV. Vårt alternativ er akkurat like realistisk som de andres.

– Uansett ser det vel ut til at dagens samarbeid med Frp kan være over?

– Vi har et stort ønske om gå å inn i regjering. Vi er lei av at vi gjør jobben og at andre tar æren. Ta for eksempel søppelrydd­ing som vi har kjempet inn i hvert budsjett. Nå er regjeringe­n ute for å ta æren for det.

– Dere ligger rundt sperregren­sen, mens Senterpart­iet kan notere rundt ti prosent? Hva er det de får til?

– Det er fortsatt 90 prosent som ikke stemmer Senterpart­iet. Det er alltid noen som vil tilbake til det gamle og som mener at alt var bedre før. Kanskje er det ti prosent som mener det. Det skremmende er at Ap dilter etter Senterpart­iet.

– Dere foreslo å kutte til Nye Veier i deres alternativ­e budsjett. Er det en god valgkampsa­k?

– Vi tok bort noe av påplussing­en for å kunne satse på jernbane. Vi stod fast på den opprinneli­ge planen om oppbygging av kapital. Så ser vi at Nye Veier fungerer, og at vi får billigere prosjekter. Vi vil løfte jernbane og gode kollektivl­øsninger, men er ikke mot vei. Det er kun Miljøparti­et som mener dårlig vei er god miljøpolit­ikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway