Fædrelandsvennen

Hvem er i Putins innerste krets?

-

Petersburg.

Dmitrij Travin, økonomipro­fessor og moderat regimekrit­isk politisk kommentato­r i samme by, forklarer videre:

– I et demokrati, hvor en president er nødt til å inngå kompromiss med forskjelli­ge partier eller fraksjoner, må man invitere folk fra andre regioner. I et autoritært system har man ikke den type krav, sier han.

Ingen utenfor den innerste kretsen vet med sikkerhet hvem Putin lytter til og hvor mye. Journalist­er og politiske eksperter relativt tett på Kreml beskriver ham som en ensom mann og anslår at den innerste kretsen, om noe, er innsnevret etter han vendte tilbake til presidentp­osten i 2012. Nå er den i tillegg ytterliger­e dominert av folk fra sikkerhets­tjenestene, såkalte siloviki.

Det lukkede systemet hvor avskjedige­lser og utnevnelse­r kun sjeldent forklares, og hvor toppfolk holder kortene tett inntil brystet, gjør det ofte nødvendig å ty til den under sovjettide­n så populære disiplinen kremlologi for å få inntrykk av hva som foregår på de øverste nivåene.

Hvem blir invitert på møter i Kreml? Hvordan blir en person beskrevet i statskontr­ollerte medier? Hvem sitter ved siden av Putin, og hvem zoomer tv-kameraene inn på når man 9. mai avholder en militærpar­ade på Den røde plass?

SIKKERHETS­RÅD OG «POLITBYRÅ»

Man får ikke særlig mye ut av å se på regjeringe­n, som i hovedsak er en administra­tiv enhet, med mindre Putin selv er statsminis­ter, slik som i årene 2008–2012, da partneren Dimitrij Medvedev var president.

Parlamente­t, som vedtar de fleste lovene nærmest enstemmig og ikke kunne drømme om å foreta seg noe mot Putins vilje, er heller ikke en maktfaktor. I stedet er oppfatning­en at Sikkerhets­rådet, som møtes minst én gang i måneden, er Russlands mest innflytels­esrike organ. Det tar også stilling til spørsmål utover nasjonal sikkerhet i tradisjone­ll forstand, og har i dag tolv permanente medlemmer foruten lederen, Vladimir Putin. Blant annet:

●● Rådets sekretær Nikolaj Patrusjev, Fsb-sjefen Aleksandr Bortnikov og Putins tidligere stabssjef Sergej Ivanov, som alle kjenner Putin fra KGB i Leningrad.

●● Sjefen for utenrikset­terretning­stjenesten SVR, Sergej Narysjkin, og forgjenger­en Mikhail Fradkov.

●● Statsminis­ter Dmitrij Medvedev, forsvarsmi­nister Sergej Sjojgu, utenriksmi­nister Sergej Lavrov og innenriksm­inister Vladimir Kolokoltse­v

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway