Fædrelandsvennen

Putins «politbyrå» består av ni menn

-

To judovenner, en nabo, en Kgb-kollega fra Dresden og den gamle sekretæren fra ordførerko­ntoret i St. Petersburg er blant Putins nære allierte.

En tenketank ganske tett på Kreml, ledet av den russiske statsviter­en Jevgenij Mintjenko, utarbeider hvert år en rapport om president Putins «politibyrå 2.0». Begrepet viser til kommunistp­artiets viktigste maktorgan i sovjettide­n, og rapporten skal vise hvem som utgjør Putins innerste krets, og hvem som er nær denne kretsen. Den siste rapporten fra november 2016 viser at følgende personer er i «politibyrå­et».

Arkadij Rotenberg, 65 år og Boris Rotenberg, 60 år.

●● Forretning­smenn fra St. Petersburg. Brødrene ble kjent med Putin i en judoklubb i Leningrad på 1960-tallet, og de spiller nå ishockey med ham. De får mange av de største statskontr­aktene, inkludert gassrørled­ninger, vinter-ol i Sotsji i 2014 og en ny bro mellom Russland og Krimhalvøy­a. Ifølge Forbes er de hver for seg gode for minst én millliard dollar.

Jurij Kovaltjuk, 65 år.

●● Banksjef og mediemogul fra St. Petersburg. Han kjent Putin siden 90-tallet, da de gjorde forretning­er sammen mens Putin var varaordfør­er i byen. Han kontroller­er flere store tv-kanaler og er styreleder og største aksjonær i Bank Rossija, banken som ofte kalles Putins personlige bank. Han er Putins nabo i sommerhus-kooperativ­et Osero i Karelen. Jurij Kovaltjuk.

Igor Setjin, 56 år.

●● Byråkrat fra St. Petersburg, styreleder for det største oljeselska­pet Rosneft. Har arbeidet for Putin siden 1990-tallet, først som sekretær på ordførerko­ntoret i St. Petersburg og seinere i Moskva blant annet som visestabss­jef og viseminist­erpresiden­t. Tidligere sovjetisk militær tolk, og ifølge mange kilder etterretni­ngsagent i Afrika. Kjent som «Putins Darth Vader» og «Putins sinte vaktbikkje».

Sergej Sjojgu, 61 år.

●● Forsvarsmi­nister fra Tuva, sør i Sibir. Kjenner Putin fra 1990-årene, da de begge arbeidet for ordfører Anatolij Sobtjak. Reiste med Putin til Moskva og var hans nære rådgiver, blant annet som stabssjef. Deler Putins interesse for natur og reiser jevnlig med ham i den russiske villmarken. Kjent som en «moderat hauk». Ifølge meningsmål­inger Russlands mest populære politiker etter Putin.

Dmitrij Medvedev, 51 år.

●● Ministerpr­esident fra St. Petersburg. Kjenner Putin derfra siden 1990-tallet. Dro til Moskva sammen med Putin. Var president i Russland 2008–2012, men var reelt under statsminis­ter Putin på rangstigen.

Sergej Tjemesov, 64 år.

●● Embetsmann fra Irkutsk i Sibir. Direktør i statsselsk­apet Rostekh som spille en nøkkelroll­e i militærind­ustrien og andre statskontr­ollerte selskaper. Han og Putin jobbet sammen for KGB i Dresden i daværende DDR. Generalløy­tnant. Sitter i ledelsen i det regjerende partiet Forent Russland, holder en ganske lav profil utad.

Vjatjeslav Volodin, 53 år.

●● Leder i parlamente­t i Saratov ved Volga-elva. Kjenner Putin fra Moskva, der han i en årrekke har ledet regjerings­partiet Forent Russland. Ble Putins visestabss­jef og sjefrådgiv­er i 2011 og fram til presidentv­alget i 2012. Er nå leder for underhuset, statsdumae­n.

Sergej Sobjanin, 58 år.

●● Ordfører i Moskva, er fra Khanty-mansijsk nord i Sibir. Kjenner Putin fra tiden som guvernør i den sibirske «oljehoveds­taden » Tjumen. Ble hentet derfra av Putin i 2005, først som stabssjef og seinere viseminist­erpresiden­t. Har vært ordfører siden 2010. Vant valget uventet knepent over utfordrere­n Aleksej Navalnij (nå fengslet) i 2013.

 ??  ?? Sergej Sobjanin.
Sergej Sobjanin.
 ??  ?? Arkadij Rotenberg.
Arkadij Rotenberg.
 ??  ?? Vjatjeslav Volodin.
Vjatjeslav Volodin.
 ??  ?? Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev.
 ??  ?? Igor Setjin.
Igor Setjin.
 ??  ?? Sergej Sjojgu.
Sergej Sjojgu.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway