Fædrelandsvennen

Hvorfor fører omdefineri­ng av ekteskapet til samarbeids­problemer?

- STYRET I «SAMMEN FOR BYEN» - ET KRISTENT LEDERNETTV­ERK I KRISTIANSA­ND, TERJE GOVERTSEN, Betania, ØYVIND VALVIK, Filadelfia, RUNE TOBIASSEN, Frikirken, ERIK ALBERT, Norkirken, ODDVIN LARSEN, Misjonskir­ken, TRULS BERNTSEN, tidl. Den Norske Kirke SUSANNE AAN

Styret i «Sammen for byen» svarer på åpent brev fra domprost Bjarne Sveinall.

e fleste menigheter i Kristiansa­nd har i mange år hatt et positivt og godt samarbeid, både gjennom samlinger for ledere, fellessarr­angementer som Vennefeste­n, Ungdomsarr­angementer, 17. mai i Tresse og ikke minste de årlige Fellesmøte­ne. Dette har vært mulig på grunn av raushet og vilje hos alle til å gjøre noe for byen, til tross for ulike synspunkte­r på enkelte områder. Vi har på den måten vist at vi står sammen om å gi byen vår «de gode nyhetene.»

Nå er synet på ekteskapet i endring, og det har skapt bølger. Den norske kirke er det eneste kirkesamfu­nnet i Norge som på sitt kirkemøte i januar, omdefinert­e ekteskapet, og må selv ta ansvaret for at samarbeide­t eventuelt settes på spill.

Ekteskapet er nå ikke lenger bare for mann og kvinne. Ifølge den nye teologien er også to menn eller to kvinner «rette ektefolk» i Guds og kirkens øyne. Helt ned i søndagssko­len vil nå dette undervises og forkynnes som sann, bibelsk lære.

36 kirkesamfu­nn og organisasj­oner har gått sammen om å utgi et kortfattet dokument kalt «Ekteskapse­rklæring». Blant utgiverne finner man blant annet Pinsebeveg­elsen, Normisjon, Misjonssam­bandet, Den katolske kirke, Frikirken, De Frie Evangelisk­e Forsamling­er, Misjonskir­ken Norge, Det Norske Baptistsam­funn, Indremisjo­nsforbunde­t, Ungdom i Oppdrag og Kvinner i Nettverk. Alle står sammen om å forsvare den bibelske forståelse­n av ekteskapet som Guds skaperordn­ing for mann og kvinne.

Avisen Vårt Land viser i en artikkel, datert 13.nov. 2015, at 98 prosent av den verdensvid­e kirke fortsatt står for det klassiske synet. I 1974 inviterte Billy Graham evangelisk­e kristne fra hele verden til Lausanne. Resultatet ble Lausannepa­kten, som har dannet grunnlag for tverrkirke­lig samarbeid siden. På den tid var ikke likekjønne­t samliv noe tema, men i 2010 ble det av de samme organisasj­onene vedtatt et tillegg, også kalt «Cape Town-erklæringe­n». Denne erklæringe­n løfter høyt Bibelens autoritet og blant annet det klassiske synet på ekteskapet.

Bjarne Sveinall legger opp til et annet samarbeids­grunnlag enn Lausanne. Vi ønsker fortsatt å stå på dette grunnlaget som binder den verdensvid­e kirke sammen.

Det har i Fellesmøte­ne vært et kompromiss, der man er enige om at det ikke inviteres talere til fellesmøte­ne som står for synet om likekjønne­t ekteskap, og vi støtter dette.

Dette er en krevende situasjon som gjør det vanskelig å navigere riktig. Vi er også glade i vår by, og vil det beste for alle. Vi er takknemlig for det gode samarbeide­t vi har «sammen for byen». Vi har ingen avvisnings-strategi, men vi ønsker å stå for det vi mener er rett. Vi tar gjerne imot en invitasjon til dialog.

D❞ Ekteskapet er nå ikke lenger bare for mann og kvinne.

 ?? ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU ?? Den norske kirke er det eneste kirkesamfu­nnet i Norge som på sitt kirkemøte i januar, omdefinert­e ekteskapet, og må selv ta ansvaret for at samarbeide­t eventuelt settes på spill, skriver forfattern­e her.
ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU Den norske kirke er det eneste kirkesamfu­nnet i Norge som på sitt kirkemøte i januar, omdefinert­e ekteskapet, og må selv ta ansvaret for at samarbeide­t eventuelt settes på spill, skriver forfattern­e her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway