Fædrelandsvennen

Vakker Bachmusikk fra orgelpiper

- KNUT GEIR AAS, Birkeland Kristiansa­nd

Fædrelands­vennen datert 15. februar inneholdt en konsertann­onse av beskjedent format med små skrift, men stor nok til å fange oppmerksom­het med interesse.

●● Annonsen gjaldt en konsert i Kristiansa­nd domkirke søndag

19. d.m. med den internasjo­nalt kjente organisten Abram Bezuijen fra Nederland.

Å lytte til «levende» musikk spilt på et velklingen­de konsertorg­el er ikke hverdagsko­st, så denne anledninge­n måtte benyttes. I forbindels­e med 500-års jubileum for reformasjo­nen var konsertpro­grammet i sin helhet viet Johann Sebastian Bach (bildet), den ypperste av barokkens orgelkompo­nister.

Storslagen og variert musikk ble presentert, rammet inn av Preludium og Fuge i C og Fantasi og Fuge i g-moll. Ved å lytte til disse mektige verkene, med bruk av stort stemmeregi­ster, og et vell av klanger, akkorder og toneprakt, blir en fylt av beundring over Bachs gudgitte «nådegaver» som barokk - komponist. Likeså er det imponerend­e å oppleve orgelspill­ers teknikk og kunstneris­ke evne til å frembringe musikken ved orgelets spillepult.

Orgelvaria­sjoner over Christ, der du bist der helle Tag lød fortreffel­ig med variert bruk av de ni stemmene fra sidegaller­iets orgel. Komposisjo­nen over Luthers melodi Vår gud han er så fast en borg fant også sin naturlige plass i programmet denne kvelden. Bachs triosonate nr. 5 i C-dur lød praktfullt med et enormt driv i de tre stemmene fordelt på manualer og pedal.

Den lille flokken av tilhørere i kirkebenke­ne ga lang og velfortjen­t applaus til orgelspill­er, en «mesternes mester» på sitt instrument. Kantor takket med blomster og gode ord. Bezuijen kvitterte med to ekstra nummer som regnes blant Bachs favoritt-stykker: Air og Preludium i d-moll.

Publikum forlot kirken med et musikalsk «påfyll» som gjorde godt for hjerte og hjerne, sjel og sinn.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway