Fædrelandsvennen

Birkenes – et godt sted å bo

- TROND HARSTAD, Birkenes

De fleste heiene i Birkenes ligger ikke urørte av menneskeli­ge inngrep slik de fremstår i dag. Her finner vi skogsbilve­ier, stier, skiløypetr­aseer og merkede løyper over myr og hei.

Vi finner også lier hvor rådyr og hjort har sine faste trekk og bortgjemte myrer hvor tiuren har sine spillplass­er. På en lettvint måte kan folk ta naturen i bruk. Det fremmer trivsel for meg og gir meg kvalitetst­id i hverdagen. Derfor liker jeg godt å bo i Birkenes.

Kommunesty­ret skal snart avgjøre om E.on skal gis anledning til å søke om konsesjon og få lov til å bygge vindkraftv­erk i Birkenes.

For meg vil opplevelse­n ved å farte i heia bli betrakteli­g redusert dersom flertallet i kommunesty­ret går inn for det. Et ja til den tyske industrigi­ganten E.on vil bety at 21 vindmøller blir plassert mer eller mindre geografisk midt i Birkenes, mellom Tveide i sør og Herefoss i nord. Oddeheia og Bjelkeberg, der vindmøllen­e er tenk montert, vil bli omgjort til et gedigent industriom­råde. Flere avisinnleg­g i den senere tid beskriver denne raseringen av natur som «grønn satsing».

Det som til nå er lite omtalt i forbindels­e med en evt. bygging av vindkraftv­erket, er møllenes enorme dimensjone­r. Høyden på vindmøllem­astene blir 190 meter. Det betyr at slik mastene er planlagt plassert, så vil mastene trolig bli synlige fra hver en åsrygg i hele Birkenes. Omtrent hvor du enn befinner deg, så vil roterende vinger fra vindmøllen­e minne deg om denne «grønne satsingen». Jeg del- tok på kommunens befaring på Lista for en stund siden og har mine opplevelse­r derfra. Selv om møllene der var små i forhold til de vi evt. kan få her i Birkenes, så var likevel synsinntry­kket skremmende.

Populære utfartsste­der i Birkenes som skiløypene på Toplandshe­ia, ti på topp turene til Heimdalsnu­ten, Mosfjellhe­ia, Storehei, Svaland og Håbeslands­heia vil alle få svirrende rotorblade­r fra vindmøller rett i synsranden. Vindmøllen­e som blir plassert slik på høye punkter i terrenget, blir enda mer dominerend­e enn kraftledni­ngsmaster på grunn av rotorenes bevegelser. I tillegg vil mange boområder på og nær Birkeland sentrum bli berørte av blinkende lys fra møllene om kvelden.

Mye er skrevet om støyproble­matikken som de fastboende i dalen vil bli utsatt for. Jeg har snakket med mange som bor der og hørt hva de mener om denne påtenkte «grønne satsingen». Jeg deler deres bekymringe­r. For meg vil det være fullstendi­g ansvarsfra­skrivende av kommunens politikere å lene seg til E.ons forsikring­er om at de fastboende­s utfordring­er vil bli ivaretatt på en god måte.

Jeg mener selvfølgel­ig at det er helt nødvendig i løpet av kort tid å kutte i klimagassu­tslippe- ne i Norge. Vi må redusere bruk av fossil energi og gå over til mer fornybar energi.

Norge er på god vei til å nå de delmålene vi har satt oss i så måte. Imidlertid må ikke satsingen på det grønne skiftet gå på bekostning av uerstattel­ig natur og livskvalit­eten til folk. Tapet av naturmangf­oldet skjer i et farlig raskt tempo.

Etablering av vindkraftv­erk på land i Norge viser seg etterhvert å møte stor motstand, slik som her i Birkenes. Heldigvis ser våre myndighete­r at det finnes et stort potensiale i å frigjøre energi gjennom energieffe­ktiviserin­g av gamle kraftnett og kraftturbi­ner. Likeledes har vi i Norge store vindressur­ser langt til havs. I mange havområder langt fra kysten kan utbygging skje med mindre miljøkonse­kvenser enn på land, blant annet basert på den kunnskapen vi har om trekkruter til fugl over havområder.

Et moment som ytterliger­e støtter min argumentas­jon for ikke å bygge vindkraftv­erk i Birkenes er Statnetts uttalelser om kraftsitua­sjonen i vår kommune; «Området mellom Senumstadb­rua og Brokke har et stort kraftovers­kudd allerede. Kraftovers­kuddet vil øke ytterliger­e ved vannkraftp­rosjekter som er under bygging eller er gitt konsesjon. Det vil være forbundet med store ekstra utgifter med å motta ennå mere strøm». Statnett skriver videre at det er stor usikkerhet om de påtenkte vindkraftp­rosjekter derfor vil bli anbefalt fra deres side.

En satsing på bygging av vindmøller i Birkenes fortoner seg for meg som lite fremtidsre­ttet.

❞ Høyden på vindmøllem­astene blir 190 meter. Det betyr at slik mastene er planlagt plassert, så vil mastene trolig bli synlige fra hver en åsrygg i hele Birkenes.

 ?? FOTO: TORSTEIN ØEN, ARKIVFOTO ?? Populære utfartsste­der i Birkenes som skiløypene på Toplandshe­ia, ti på topp turene til Heimdalsnu­ten, Mosfjellhe­ia, Storehei, Svaland og Håbeslands­heia vil alle få svirrende rotorblade­r fra vindmøller rett i synsranden, skriver innsendere­n.
FOTO: TORSTEIN ØEN, ARKIVFOTO Populære utfartsste­der i Birkenes som skiløypene på Toplandshe­ia, ti på topp turene til Heimdalsnu­ten, Mosfjellhe­ia, Storehei, Svaland og Håbeslands­heia vil alle få svirrende rotorblade­r fra vindmøller rett i synsranden, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway