Fædrelandsvennen

Nazistempl­ing

- OLE WILHELM KLÜWER, naziunge fra 1945, men ikke unge nå lenger, og heller ikke helt taus

Vi har det gøy i sosialdemo­kratiet, det vakreste samfunnsys­temet i menneskehe­tens historie.

●● Ja, iallfall siden krigen da de gode vant over de onde og skapte et nytt og åpent samfunn. I godhetssam­funnet vårt er det fritt frem for stigmatise­ring av de onde, av dem som samarbeide­t med ondskapen, av jentene som elsket ondskapens soldater, av de ondes avkom. Det er gøy, moralsk oppbyggend­e, revyfestli­g.

Chris Svendsen har et tankevekke­nde innlegg den 21. februar som han kaller «Løgnaslage­ts selvdestru­ktive hitling». «Nå som ordet rasist har mistet sin mening/kraft er det visstnok ordet nazist som skal bli utvannet», skriver han. Han tenker nok på overforbru­k av disse nyttige stigmaorde­ne i samfunnet. Det er altså viktig at de verste får skyllebøtt­ene, at ikke de små blir utpekt.

Som naziavkom fra 1945 aner jeg hva som foregår i en sosialdemo­kratisk humanistis­k tankegang: De verste må forbli de verste. Nazimonstr­ene er våre foreldre, Ns-erne, de absolutt onde, de som ikke fikk nok straff og som derfor må straffes evig gjennom media. Borgere født etter krigen fortjener ikke ordet «nazist».

Da skjønner kanskje sosialdemo­kratene og alle andre moderne humanister hvorfor de fleste naziunger forholder seg tause. De er redde for å bli oppfattet som djevelunge­r. Her ligger det i stigmatise­ringen en stor politisk gevinst for godhetsdem­okratene: Fortiden er skremt til taushet, til død, til pine. Millioner i Europa forvaltes i dag av de gode seierherre­ne. Historien er død, låst fast.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway