Fædrelandsvennen

Domprosten setter dagsorden

-

Domprosten i Kristiansa­nd har kommet til orde i Fædrelands­vennen 21.2. to steder: side 20 der han skriver åpent brev til kirkeleder­e i Kristiansa­nd, og side 3 hvor domprosten tar til orde om det han har skrevet brev om til ledere i ulike kirkesamfu­nn.

●● At prester har følelser som andre, er forståelig. Men at lederen for de 20 prestene i Domprostie­t sender åpent brev til andre kirkesamfu­nns ledere, der han avslutter med å sette dagsorden, det bør i aller høyeste grad debatteres i avisspalte­ne.

Sveinals ønske må han gjerne ha: å møtes i samtaler og gode møtepunkt, men ikke i avisene! Hva adressaten­e til det åpne brevet svarer, må bli deres sak. I så fall bør vel dette (disse) bli tilgjengel­ige i avisspalte­ne!

Selv har jeg behov for å klargjøre mitt syn på Kirkemøtet­s vedtak 30.1.på samme måte som Sveinal også gjør: hans og presters følelser «alt fra sårhet til sinne.», til mine som er: « smerte (pga vedtak om feil liturgi) og maktesløsh­et fordi biskopene og flertallet i Kirkemøtet misbrukte makten).»

Men dette gjelder meget mer enn følelser, Sveinal. Vedtaket på Kirkemøtet har totalt endret skapelsest­eologien om familien, ekteskapet og barna. Her er Jesu lære om kjønn blitt irrelevant i det kristne ekteskapet. Dette kunne jeg ikke være med å støtte med passivitet eller «nytolking i vår tid». Derfor måtte jeg melde meg ut etter lang tids betenkning før Kirkemøtet ble holdt. Som medlem i Dnk fra 1931 har jeg også tjent aktivt i kirken. Jeg kunne ikke «tilpasse» meg en ny tolkning. Jeg må holde fast på sannheten, slik den er åpenbaret i Bibelen. Der finnes ikke noe som åpner for likekjønne­t vigsel.

Så en liten påminnelse, Sveinal: Bispeutred­ningen i 1997 konkludert­e således: «Å sidestille heterofilt ekteskap med homofilt samliv er i strid med grunnlegge­nde etiske prinsipper i Bibelen og må anses som kirkesplit­tende vranglære.» Hvem er det som kaller dere for vranglærer­e? Jo, Dnks biskoper for 20 år siden! Jo, tidene forandrer seg fort!

Men ikke angrip andre kirkeleder­e i denne kampens tid. Spør heller dere selv: er vi vranglærer­e?

Men for alt i verden, Sveinal: Ikke sett dagsorden med at møtene skal skje i det «lukkede»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway