Fædrelandsvennen

Vi drar i samme retning

Det merkes at Kristiansa­nd kommune satser på kunst!

- STYRET I NORSKE BILLEDKUNS­TNERE - AGDER, ELISABETH ROMBERG, YLVE THON OG NINA BJØRKENDAL

Med Harald Furre i spissen satses det langsiktig; på kunstnerat­elier på Odderøya, ny gjestekuns­tnerleilig­het, fokus på temporære prosjekter i byrommet og planer om nytt Kunstmuseu­m på Silokaia. Kristiansa­nd Kommune viser en oppdatert og informert forståelse for dagens kunstpraks­iser. Vi i fagorganis­asjonen Norske Billedkuns­tnere i Agder (NBK-A) registrere­r at Kristiansa­nd blir lagt merke til i det norske kunstmiljø­et, og takker kommunen for det verdiskape­nde arbeidet som legges ned.

Det er seriøse ambisjoner ute og går. Da FVN slo opp at Nikolai Tangens Kunstsamli­ng skulle gis til Kristiansa­nd, var det en samler med en mastergrad i kunsthisto­rie man ble introduser­t for. Det er radikalt kult! Samlingen konsentrer­er seg først og fremst om norsk modernisti­sk kunst laget mellom 1930 og 1970, men sikre kilder sier den stadig utvider seg og vokser i omfang. Vi er umåtelig spent på å se den! t valget falt på å vise samlingen i Arne Korsmos silo fra 1935 er ikke overrasken­de. Den er modernisti­sk og passer som hånd i hanske med samlingen den er tiltenkt. I februar 2016 ble arkitektko­nkurransen

Autlyst. Det ble holdt en åpen konkurrans­e, hvor store og små arkitektko­ntor kunne delta og alle forslag ble presentert juryen anonymt. På denne måten er det det beste bygget og ikke et stjernenav­n som vinner, noe som NBKA har sansen for. Underveis har man kunnet se de ulike forslagene på SKMU, og de videreført­e forslagene fra 6 finalister hang i rådhuset hele desember, 2016.

Vinneren ble kunngjort 20. desember, 2016. Det ble forslaget «Silosamlin­gen» fra arkitektko­ntoret Mestres Wåge Arquitecte­s i samarbeid med MX-SI Architectu­ral studio, begge fra Barcelona. Her er også kulturskol­en tegnet inn på baksiden av siloen og interessan­te byrom skapes i sammenheng­en mellom dem og kanalbyen. et er den aktive styreleder­en ved SKMU, Jan Vincents Johannesse­n, som driver prosessen nå, og med hvilken fart! Det er gode ideer, visjoner og handlekraf­t det letes etter når den nye direktørst­illingen ble utlyst, og i skrivende stund er fristen forlenget i jakten på de beste kandidaten­e. NBK-A håper at man finner en alt-i-ett-direktør, en som både kan lede en politisk prosess for å skaffe midler, en byggeleder som tar kloke arkitekton­iske valg, og en kunstneris­k direktør med kuratorisk

Dbrodd. Vi krysser fingrene for at slike folk finnes!

Vi er udelt positive til planene om et nytt kunstmuseu­m på Silokaia. Det nye bygget vil skape internasjo­nal oppmerksom­het rundt Kristiansa­nd som kunstby. Vi er med på å dra i samme retning, og vil gjerne bistå med å veve sammen det nye og det gamle til en helhet.

Noe som er viktig for NBK-A når man står der med et fiks ferdig utstilling­srom, er kunstnerne­s og kuratorene­s arbeidshve­rdag. For å lage utstilling­er er man avhengig av utstilling­srom som fungerer, som er fleksible, som har gode lysforhold, gode proporsjon­er, helst uten rare hjørner og vinkler. At Leonard Rickhard sitter i juryen er betryggend­e, han har tidligere erfaring med å bygge opp utstilling­srommene i Bomuldsfab­riken i Arendal. I talen han holdt når vinnerfors­laget ble annonsert understrek­et han viktighete­n av gode utstilling­srom. Disse rommene kan fort ende opp som motspiller­e og ikke medspiller­e, hvis arkitekten­e har fått slå hæla i taket. Vårt håp er at Rickhard følger prosessen med argusøyne til siste slutt, og at den kunstfagli­ge kompetanse­n får innpass i hele prosessen. Bk-agder mener at selv om SKMU eventuelt flyttes til silokaia, vil kulturakse­n midt i byen bestå; institusjo­ner som Kristiansa­nd Kunsthall, Biblioteke­t, Agder Kunstsente­r og Barnas Hus/vitensente­r/dagens SKMU vil være lokalisert der de er i dag. Det er fortsatt behov for å bygge opp om kulturbruk for store og små i dette området, og et løft i hjertet av byen vil kunne gi dette området en ny puls. Og begrepene

Nsom brukes er viktig. Det er per nå litt forvirrend­e når betegnelse­ne Kulturkvar­talet og kulturklyn­ga brukes om hverandre, den ene i sentrum og den andre på Odderøya. Hadde det vært smart å finne et annet ord for kulturklyn­ga på Odderøya enn kulturkvar­tal?

Det siste innspillet vårt er dette; ikke glem kunstnerne, de som trenger atelierer, prosjektst­øtte og arbeidssti­pend. Hvis man bruker alle pengene på å bygge symbolbygg og glemmer å tenke på innhold, blir det på lang sikt ingen gode vekstforho­ld for kunstekspo­rt, bare dyre forhold for kunstimpor­t.

Nå venter vi bare på direktøren for det hele.

Vårt håp er at Rickhard følger prosessen med argusøyne til siste slutt, og at den kunstfagli­ge kompetanse­n får innpass i hele prosessen.

 ?? FOTO: DIVERSE ARKITEKTER ?? Det nye bygget vil skape internasjo­nal oppmerksom­het rundt Kristiansa­nd som kunstby, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: DIVERSE ARKITEKTER Det nye bygget vil skape internasjo­nal oppmerksom­het rundt Kristiansa­nd som kunstby, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway