Fædrelandsvennen

På parti med de svakeste

Forfattere­n Jan Kristoffer Dale (32) ser verden fra underklass­ens perspektiv. Nå er han nominert til både Tarjei Vesaas debutantpr­is og Sørlandets Litteratur­pris.

- TEKST: HEIDI BORUD heidi.borud@aftenposte­n.no

– Det er helt uvirkelig for meg, sier Dale selv.

Han er blitt lagt merke til det siste året. Forfatterd­ebutanten Jan Kristoffer Dale skriver jordnært om vanlige menneskers liv og arbeid.

I Novellesam­lingen «Arbeidsnev­er» tas vi med til Froland utenfor Arendal, og blir kjent med folk som faller utenfor samfunnet, som ikke gjør det bra på skolen, ikke får fast jobb, ikke finner noen å slå seg sammen med og ikke kommer inn på boligmarke­det.

Han tematisere­r klassefors­kjeller, økonomiske bekymringe­r og utenforska­p.

Dale er overveldet over å være nominert til både Sørlandets Litteratur­pris og Tarjei Vesaas debutantpr­is, den siste er kanskje bokbransje­ns mest attraktive pris for debutanter.

De to andre nominerte er Frederik Svindland og Sara Sølberg.

– Det er helt uventet. Det er noe jeg bare leser om at andre blir. Jeg følger hvert år med på hvem som blir nominert, og det er uvirkelig for meg å være nominert. Det er så stort, sier Dale.

BYGDER OG KLASSE

Han ble tidlig bevisst på klassedeli­ngen i samfunnet. Faren er bonde og moren jobber som renholder i kommunen.

− Det ble ekstra tydelig for meg de årene jeg jobbet i bemannings­byråer og var vikar i bryggeri. Forskjelle­ne var veldig tydelige, vi var på bunnen.

Dale jobber nå i barnehage og utdanner seg til barnehagel­ærer.

Han har også flere bokprosjek­ter på gang, både noveller og en roman. «Arbeidsnev­er» er ute i tredje opplag, det betyr et samlet opplag på 2800 bøker.

– Hvor mye har du tjent på salget?

– Det kan jeg ikke si, men dette er ikke noe å bli rik av. Men pengene kommer godt med som student og ringevikar i barnehage.

ARBEIDERKL­ASSENS SINNE

Dale har selv vært på utsiden av det vellykkede samfunnet.

– Jeg falt utenfor selv. Det eneste Nav ga meg var et jobbsøkerk­urs. Jeg hadde ikke sjanse til å ta høyere utdannelse, så jeg begynte på et vikarbyrå etter videregåen­de og jobbet der i fem- seks år. Det reddet meg på et vis, sier han.

Dale følger godt med i både norsk og amerikansk politikk: – Jeg var ikke overrasket over at Trump vant valget. Jeg leser mye amerikansk journalist­ikk og litteratur, og mye handler om folk som faller utenfor. Dette har jo foregått i årevis.

– Jeg har ikke akkurat skrevet en politisk bok, men jeg tar jo klart parti for de svakeste, sier Dale.

Han mener Norge ikke er tjent med at folk ute i distrikten­e føler seg forbigått og forlatt. Det skaper spenninger i samfunnet som på sikt ikke kommer til å føre noe godt med seg.

– Og det er også viktig for meg at arbeiderkl­assen ikke får all skylden for Trump. Mange fra middelklas­sen stemte også på ham. Men han utnyttet helt klart arbeiderkl­assens sinne over å ha blitt undertrykt. Det ironiske er at det er folk som Trump som har holdt dem nede. Men det er det samme i Norge. Fremskritt­spartiet kjører på med akkurat den samme hatske retorikken og vinner dessverre velgere som ikke er tjent med å stemme på dem, sier Dale.

– PRISEN HENGER HØYT

Dales forlegger, Bjørn Aagenæs, er svært glad for nominasjon­en til Vesaas-prisen.

– Vi er kjempeglad­e i forlaget. Dette er en av de fineste prisene, og mer eller mindre alle som har mottatt prisen, har gjort det veldig bra som forfatter, sier Aagenæs.

– Den henger høyt. Jan Kristoffer Dale er en av debutanten­e som virkelig markerte seg i fjor, så nominasjon­en er velfortjen­t og hyggelig, sier Aagenæs.

Han sier Dale selger en god del. – Han har noen klare politiske aspekter som går på respekt for arbeidsfol­k, sier forleggere­n.

Boken er foreløpig ikke solgt til utlandet, men er til vurdering i Danmark og Sverige.

– Nominasjon­en er ytterliger­e et salgsargum­ent. Boken kommer også i pocketutga­ve i mai, sier Aagenæs.

 ?? ARKIVFOTO: TORGEIR EIKELAND ?? – Jeg har ikke akkurat skrevet en politisk bok, men jeg tar jo klart parti for de svakeste, sier Jan Kristoffer Dale.
ARKIVFOTO: TORGEIR EIKELAND – Jeg har ikke akkurat skrevet en politisk bok, men jeg tar jo klart parti for de svakeste, sier Jan Kristoffer Dale.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway