Fædrelandsvennen

Tror tiden med økonomiske p

Start gikk med fem millioner kroner i overskudd i fjor. Direktør Even Øgrey Brandsdal håper den negative trenden er snudd.

-

– Økonomien i klubben er bra på nåværende tidspunkt. Jeg håper og tror vi har kommet til et punkt der vi har snudd en mangeårig negativ trend, sier Start-direktør Even Øgrey Brandsdal.

Han skuer utover La Mangas grønne gressbaner. Foran ham løper 24 spillere som, etter klubbens plan, skal spille Start direkte opp i eliteserie­n igjen. Sportslig er det en stund siden Start har prestert. Økonomisk ser det bedre ut enn på lenge. I forrige uke gikk Starts revisor gjennom klubbens økonomi. Driftsresu­ltatet ble på ti millioner kroner. Overskudde­t på fem millioner kroner etter at rettighete­ne til klubbens spillere - som Club21 eide - er kjøpt tilbake for fem millioner. Først og fremst er det salgene av Mathias Rasmussen og Kristoffer Ajer som slår gunstig ut for klubben. Klubben fikk omlag fem millioner kroner for hver av spillerne.

– Vi var avhengige av å selge dem slik det ble i fjor, sier Brandsdal, som kunne tenke annerledes da Molde kom på banen i januar. Med penger i banken og overskudd fra året før kunne Start si nei da Ole Gunnar Solskjær ville ha Håkon Opdal.

– Vi kunne tenke på hva Håkon hadde i verdi for oss, i stedet for å tenke at vi var nødt til å selge på grunn av dårlig økonomi. Jeg håper det er sånn det blir i fremtiden, forklarer Brandsdal.

– Er klubben friskmeldt økonomisk?

– Det er et for tabloid ord. Da er det som om vi ikke trenger å uroe oss. Vi må fortsatt jobbe hardt for å få dette til å gå rundt, svarer Brandsdal.

KUNNE TATT MER RISIKO

Han ledet Start til overskudd for første gang siden 2007 i fjor. To år på rad med overskudd har ikke Start hatt siden 1975, i følge klubben selv.

– Hovedoppga­ven min er å drive denne klubben som en hvilken som helst annen bedrift, sier Brandsdal.

– Men det er jo fotball dere driver med. Dere rykket jo ned, og har tapt mye penger på det. Kun- ne dere ikke satset mer og unngått nedrykk?

– Jo. Vi kunne brukt noen millioner ekstra i fjor, og tatt flere sjanser. Men det er ikke sikkert vi hadde klart oss for det.

– Det er de feilene Start har gjort tidligere, tatt for stor risiko?

– Ja. Det tror jeg du kan si. Nå har den økonomiske situasjone­n kostet oss nedrykk til slutt. Vi kunne ikke fortsette å bruke mer penger enn vi hadde. Samtidig er jo selvfølgel­ig mitt mål at vi skal få sportslig suksess. Jeg vil vinne noe med klubben. Jeg vil være med på oppturer. Jeg vil bidra til at vi kan dyrke frem profiler, sier Brandsdal, som nå håper klubben kan komme i en situasjon der en ikke må selge spillere for å få endene til å møtes. Målet er at egenprodus­erte lokale spillere, som det er mange av i troppen nå, skal bære klubben sammen med en håndfull kvalitetsf­orsterknin­ger utenfra.

SOLGTE NØKKELSPIL­LERE

Vi skrur klokka to år tilbake.

I et trangt møterom i leilighets­komplekset der spillerne bor på La Manga står Brandsdal foran en samlet spillertro­pp. Det måtte tas drastiske grep i Start. Lønnen i spillertro­ppen måtte ned. Noen måtte ut. Ansatte måtte gå fra jobbene sine. Det måtte spares mellom åtte og ti millioner kroner i løpet av kort tid.

– Jeg var tydelig. Jeg sa at alle dere som sitter her ikke kommer til å være her når serien starter, forklarer Brandsdal i dag. Kort tid etterpå var Ernest Asante solgt til Stabæk. Zlatko Tripic hadde blitt solgt til Tyskland noen uker tidligere, og Matthias Vilhjalmss­on forsvant til Rosenborg senere samme sesong. Det var starten

 ?? FOTO: JIM RUNE BJORVAND ?? Even Øgrey Brandsdal har styrt Start til to overskudd de to siste årene.
FOTO: JIM RUNE BJORVAND Even Øgrey Brandsdal har styrt Start til to overskudd de to siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway