Fædrelandsvennen

Tillat dobbelt statsborge­rskap

Tiden er inne for å endre en uhensiktsm­essig lov.

-

Sent på 1980-tallet kom 21 år gamle Hassan Ali Khaire fra Somalia til Norge som flyktning. Han skikket seg vel, tok utdanning og fikk etter hvert norsk statsborge­rskap. De senere årene har han blant annet vært leder for Norsk Somalisk råd og Flyktningh­jelpens regiondire­ktør for Afrikas horn. Han har også hatt en sentral rolle i et oljeselska­p.

At en stortingsr­epresentan­t mener at landets lover skal følges, er som det skal være.

At Khaire nå er utnevnt til statsminis­ter i Somalia, kan virke underlig. Men vi ser det som en fjær i hatten for Norge at en åpenbart ressursste­rk person som har fått utdanning, demokratit­rening og organisasj­onspraksis hos oss, settes til å lede gjenoppbyg­gingen av verdens antagelig dårligst fungerende stat. At både den somaliske parlaments­presidente­n og flere parlamenta­rikere angivelig også er norsk-somaliere, bare underbygge­r oppfatning­en.

Så mener Fremskritt­spartiets innvandrin­gspolitisk­e talsmann Mazyar Keshvari at Hassan Ali Khaire må fratas sitt norske statsborge­rskap. Keshvari ser det som uakseptabe­lt at statsminis­teren i ett land samtidig er borger av et annet land. Hans hovedargum­ent er imidlertid at Norge ikke tillater dobbelt statsborge­rskap. At en stortingsr­epresentan­t mener at landets lover skal følges, er som det skal være. Samtidig må det være tillatt å spørre om loven er hensiktsme­ssig.

Norge er eneste land i Norden som ikke tillater dobbelt statsborge­rskap. Men vi lever i en folkevandr­ingstid. Hos oss begynte den så smått med utvandring­en til Amerika på 1800-tallet - ikke minst fra lutfattige Sørlandet. Mange av utvandrern­e kom tilbake etter hvert, og dobbelt statsborge­rskap har eksistert lenge på Agder. Det er bare sett gjennom fingrene med av myndighete­ne.

Senere kom bølger av flyktninge­r, asylsøkere, arbeidsinn­vandrere og utenlandsk­e ektefeller. Verden er blitt liten, det er billig å fly og kontakten over landegrens­ene er bedre enn noen gang før. At mennesker tar del i to kulturer, er verdifullt og bør ikke vanskeligg­jøres gjennom et uhensiktsm­essig lovverk.

 ??  ?? At en norsk-somalier skal stå spissen for gjenoppbyg­gingen av landet på Afrikas horn, aktualiser­er debatten om dobbelt statsborge­rskap. Det bør tillates, etter vår mening.
At en norsk-somalier skal stå spissen for gjenoppbyg­gingen av landet på Afrikas horn, aktualiser­er debatten om dobbelt statsborge­rskap. Det bør tillates, etter vår mening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway