Fædrelandsvennen

Må selv betale obligatori­ske turer

Statlige utdannings­institusjo­ner har ikke lov til å kreve at studenter betaler for noe som er obligatori­sk. Likevel må mange studenter ved UIA ut med flere tusen kroner i året for å reise på turer som er obligatori­ske for å gå opp til eksamen.

- TEKST: MARGRETHE SAGA margrethe.saga@fvn.no -

– Vi har fire obligatori­ske turer det første året, som vi må betale selv, sier Sindre Frantzen.

Han er førsteårss­tudent ved bachelor i idrett ved Universite­tet i Agder.

Må På TUR

Ifølge Frantzen ligger to av turene på 4500–5000 kroner, mens de to andre er noe billigere. Universite­ts- og høyskolelo­ven sier blant annet at statlige utdannings­institusjo­ner ikke har lov til å ta betalt for undervisni­ng som er obligatori­sk for å kunne ta eksamen.

– For å få gå opp til eksamen, må vi være med på disse turene. Det er snakk om ganske mye penger, og vi fikk ikke vite noe om dette før vi takket ja til studiet, sier Frantzen.

SAVNER INFORMASJO­N

Studenten er fornøyd med turene, men mener likevel at Universite­tet burde ha informert om de høye utgiftene på et tidligere tidspunkt.

– Vi har fått beskjed om at utgifter må dekkes selv, men ikke hvor mye det faktisk er. Utstyrslis­te og informasjo­n har kommet ganske raskt, og universite­tet legger opp til at det skal bli billigst mulig, men det er likevel dyrt og informasjo­nen om konkrete utgifter kommer ikke før semesterst­art, sier han.

Tidligere skal studenter ha droppet ut av studiet på grunn av økonomi.

– Det fortalte studiekoor­dinatoren oss veldig tidlig, forteller Frantzen.

REISER TIL VINTEREN

Geir Torstveit, instituttl­eder ved Institutt for folkehelse, idrett og ernæring, bekrefter at det er en del utgifter knyttet til det første året på idrett.

– For å kunne tilby relevant undervisni­ng for studenter på idrett, må vinterkurs gjennomfør­es andre steder enn i Kristiansa­nd der det ikke er stabile snøforhold. Studentene betaler for nødvendige reise- og oppholdsko­stnader, ikke undervisni­ngen, sier han.

Torstveit kjenner ikke til studenter som har sluttet på grunn av dette.

– Det har vært sånn i mange år, men det er ikke vanskelig å forstå at man som student ønsker å ha lave kostnader.

UKLART REGELVERK

Studiedire­ktør ved UIA, Greta Hilding, er kjent med at enkelte av deres studenter må betale for obligatori­ske studieture­r eller obligatori­ske undervisni­ngsaktivit­eter utenfor campus.

– Vi vet at vi har eksempler på studier hvor man har slike ordninger. Regelverke­t er noe uklart akkurat her, men vi tolker det på samme måte som de fleste andre institusjo­ner, sier hun.

VURDERER ORDNINGEN

UIA og Studentorg­anisasjone­n i Agder (STA) er jevnlig i kontakt med hverandre om denne typen problemsti­llinger.

– Vi er opptatt av å holde oss på rett side av loven, og slike ordninger er noe som må vurderes fortløpend­e, sier Hilding og fortsetter:

– Universite­tet vil nok ikke ha mulighet til å dekke alle kostnadene studentene i dag betaler. Alternativ­et er å kutte ut slike turer, eller å gjøre dem frivillige. Da er det mange som har synspunkte­r på hva det eventuelt vil gjøre med kvaliteten på studiet.

GJELDER FLERE STUDIER

Idrett er ikke det eneste studiet hvor studenter må betale noe selv. Flere har kontaktet STA i forbindels­e med utgifter.

– Norsk høyere utdanning skal være gratis, og da må vi sikre at studentene også kan gjennomfør­e det gratis, sier Sta-leder Kai Steffen Østensen.

Han mener at dersom studiet krever at man må reise for å gjennomfør­e studieløpe­t, må universite­tet stå for utgiftene.

– Legges det opp til å ha det stu- dieløpet her, så må universite­tet også betale.

 ?? FOTO: MARGRETHE SAGA ?? Sindre Frantzen synes det er fint å få muligheten til å dra på studietur, men synes noen av turene er i dyreste laget.
FOTO: MARGRETHE SAGA Sindre Frantzen synes det er fint å få muligheten til å dra på studietur, men synes noen av turene er i dyreste laget.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway