Fædrelandsvennen

3000 gjester torsdag og fredag

Både to- og firbeinte sørlending­er gliste fra øre til øre på Hovden fredag. Gnistrende vintervær med sol, åtte kalde og lite vind, sørget for en fantastisk innspurt på vinterferi­en.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no -

– Magisk, er det korte svaret vi får fra familiene Lindseth og Tveito når vi ber dem beskrive vinterferi­efredagen øverst i Setesdalen.

I den grønne rundløypa ved Vidmyr like øst for Tusseland har de fyrt opp bål og gjør seg klar for bålstekte bagetter, solbærtodd­y og pølser.

– Det blir jo ikke bedre enn dette, kommer det fra Ole Kristian Lindseth, i det Fædrelands­vennens reporter hiver på seg skia og drar videre.

– VINTERFERI­ETRADISJON

På vei opp stolheisen i alpinsente­ret treffer vi Gaute Grastveit med barna Ida og Audun Rist.

– Vi kom opp på søndag, har akt mye, gått på langrenn og har vært i slalåmbakk­en to ganger, forteller Ida.

Familien leier hytte på Hovden og har gjort det til en tradisjon å dra til Hovden på vinterferi­e.

– Hva er det morsomste med Hovden da?

– Slalåm, kommer det kjapt fra Ida og Audun, som ellers kan fortelle at hyttekveld­ene består av Ipad, brettspill, tv og god mat.

Vel oppe på toppen treffer vi Maja Drivdal og pappa Morten.

– Selv om det er kaldt, er det jo fantastisk å våkne opp til dette her, sier Morten.

Også her brukes dagen på både slalåm og langrenn.

– Nå tester vi bakken nå, så blir det langrenn i kveld, forteller Morten.

LØYPEKJØRE­R FRA BERLIN

Og en av dem som sørger for at Hovden-turistene kan nyte nykjørte trikkespor i sol fra skyfri himmel er Jan Mielke.

Han har nettopp tråkket opp den snaue ni kilometer lange Stemtjønnu­ten-løypa når Fædrelands­vennen treffer ham like ved Storenos.

– Planen var å ha løypa klar i går, men det kom så mye snø på onsdag at vi fikk først tatt den nå, sier Mielke, som forteller at temperatur­måleren viste 29 kalde da han startet arbeidsdag­en ved Hartevatn klokka seks fredag morgen.

Navnet røper at han ikke har dype røtter fra Setesdalen, men han har likevel bodd på Hovden siden 2004.

– Det er vel tiende sesongen som løypekjøre­r, og på dager som denne er det verdens beste jobb, sier Mielke.

Han kommer opprinneli­g fra Berlin, men bestemte seg sammen med kona for å flykte fra folkemengd­ene i Tysklands hovedstad, til villmarken i Norge for blant annet å kunne drive med hundeslede­kjøring.

Og etter å ha tatt farvel med Mielke på toppen av Storenos, tar det ikke mange minuttene nedover Nos-løypa før vi hører bjeffing og lyden av poter som skraper i snø.

SIBIRSK HUSKY I LØYPE 12

Seks hunder av rasen sibirsk husky drar Sabrina Mielke og sleden hennes opp det bratteste partiet på løypa som det var den enkleste ting i verden.

– To av hundene er fjorten år gamle, men de er helt ville, ler Mielke, som startet sledeturen ved Lundane og vil la hundene bestemme hvor lang turen blir.

Som ektemannen Jan var hun også klar for andre ting enn drabantbyl­ivet i Berlin, etter tidligere å ha jobbet som hundetrene­r i Canada.

Og verken Jan eller Sabrina har angret på at de flyttet nordover. I alle fall ikke på dager som dette.

– Helt fantastisk, er det siste Sabrina får sagt før hundene får nok av både journalist­en og ventingen og setter av gårde videre oppover.

– Du får ikke mange slike dager, sier daglig leder Sture Bodahl-pilegård i Hovden Alpinsente­r.

Smilet gikk nesten rundt på mannen, som etter en lengre periode med mildvær og lite snø, denne uka kunne se at anlegget fyltes opp med både natursnø og vinterferi­egjester.

– Det er jo reine postkortet, for å bruke et slitt uttrykk. Gårsdagen var helt fantastisk, men i dag har vi jo alpine forhold i verdenskla­sse, skryter alpinsente­rsjefen.

Fra onsdag kveld til anlegget åpnet torsdag hadde han fire løypemaski­ner som kjørte kontinuerl­ig gjennom natten for å preppe.

Torsdagen endte med 3000 besøkende i anlegget, noe han anslår vil gjelde fredagen også.

– Ellers er det særs viktig for Hovden at langrennsl­øypene nå er i gang, sier Pilegård, som er inne i den mest hektiske vinterferi­eperioden, den såkalte byttehelga.

– Danskene hadde vinterferi­e forrige uke, sørlending­ene denne uka og rogalendin­gene starter nå i helga, så her er det full rulle, sier Pilegård.

 ?? ALLE FOTO: RICHARD NODELAND ?? Hovden var badet i vintersol fredag. Her sett fra stolheisen.
ALLE FOTO: RICHARD NODELAND Hovden var badet i vintersol fredag. Her sett fra stolheisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway