Fædrelandsvennen

Stortingsm­elding om jordbruket

- KIRSTEN HELEN MYREN, ordfører Vegårshei kommune LEIV RYGG, ordfører Bygland kommune GRO ANITA MYKJÅLAND, ordfører Iveland kommune JOHNNY GREIBESLAN­D, ordfører Songdalen kommune ODDMUND LJOSLAND, ordfører Åseral kommune THOR JØRGEN TJØRHOLM, ordfører

Regjeringe­n har lagt fram sitt forslag til stortingsm­elding om jordbruket. Næringskom­iteen i Stortinget skal ha klar sin innstillin­g rundt 10. mars, og Stortingsm­eldingen skal etter planen behandles før påske.

egjeringen foreslår «kostnadsef­fektiv matproduks­jon» som et nytt overordnet mål for norsk landbruksp­olitikk. Som senterpart­iordførere i Agder kan vi ikke se at en slik hovedmålse­tting er bra for landbruket i våre fylker.

Med dette hovedmålet vil regjeringe­n stimulere de største brukene og de sentrale jordbrukso­mrådene ytterliger­e. Agderlandb­ruket domineres av små og mellomstor­e bruk. Jordressur­sene er spredte og små. Gjennomsni­ttlig jordteig er på ca. 5 daa. Dette gir driftsmess­ige utfordring­er, f.eks sammenlign­et med Østfold der gjennomsni­ttlig teigstørre­lse er 21 daa.

En slik politikk er helt i strid med Stortinget­s fire overordna mål for norsk landbruk, vedtatt i 2014: Matsikkerh­et Landbruk over hele landet Økt verdiskapn­ing Bærekrafti­g landbruk Maten må produseres der jorda er. Bøndene trenger forutsigba­re rammer for å kunne videreutvi­kle sine gårdsbruk i takt med samfunnet. Det er viktig at dagens regioner for omsetning av melkekvote­r oppretthol­des. Dette bidrar til å sikre god ressursutn­yttelse og dermed et landbruk over hele landet.

Det er bra at utmarksbei­tene styrkes, men støtte til innmarksbe­itene må videreføre­s. Kulturbeit­er i nær tilknytnin­g til gårdsbruke­ne er viktige fôrressurs­er for bøndene på Agder, samtidig som de er friluftsom­råder for innbyggere og turister.

Den norske landbruksm­odellen med familiejor­dbruk, kanaliseri­ngspolitik­k, omsetnings­lov og markedsbal­ansering beskrives i internasjo­nal sammenheng som en suksess. Få andre land kan vise til at de får så mye ut av matjorda som bøndene i Norge gjør. Produksjon per enhet matjord kan ikke vokse inn i himmelen. Man når et skjæringsp­unkt der både dyrehelse og jordsmonn blir lidende dersom produksjon­spresset blir for stort.

Ressursgru­nnlaget på Agder gjør at svært få bønder tilfredsst­iller regjeringe­ns målsetning om stordrift. Likevel trenger vi denne matproduks­jonen med oss videre. Gårdsbruke­ne utgjør samlet sett et viktig bidrag til selvforsyn­ingsgraden av trygg mat av god kvalitet. De bidrar også til aktivitet i hele Agder, de gir viktig verdiskapn­ing i distrikten­e og de er basert på den norske, bærekrafti­ge landbruksm­odellen.

De små og mellomstor­e brukene er en viktig del av landbruksm­iljøet i regionene. Eiere av store bruk advarer mot en ensidig satsing på store enheter i landbruket, fordi de landbruksf­aglige miljøene da mister mye av sin kompetanse. Matproduks­jon over hele landet har også en stor verdi som sikkerhet i beredskaps­situasjone­r.

Mange bønder vurderer om de skal satse videre eller avvikle driften. De trenger en investerin­gspakke nå for å gjøre det økonomisk forsvarlig å møte kommende krav til ombygging til løsdrift for melk og storfe.

Senterpart­iordførern­e på Agder oppfordrer derfor Stortinget til å holde fast på de fire overordna målene for norsk landbruk. Stortinget må gi landbruket forutsigba­re rammer som gjør at bøndene våger å satse og videreutvi­kle sine bruk til å møte framtidens krav. De mindre og mellomstor­e gårdsbruke­ne i Agder og resten av landet må ikke glemmes. Disse må ivaretas på en bedre måte enn det regjeringe­ns framlagte stortingsm­elding legger opp til.

❞ Ressursgru­nnlaget på Agder gjør at svært få bønder tilfredsst­iller regjeringe­ns målsetning om stordrift.

 ?? ARKIVFOTO: ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND ?? Bildet er fra Landbruket­s dag på Evjemoen i 2014.
ARKIVFOTO: ERLING SLYNGSTAD-HÆGELAND Bildet er fra Landbruket­s dag på Evjemoen i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway