Fædrelandsvennen

– Drømmer mer om det gullet

I dag skal Martian Johnsrud Sundby bryte forbannels­en som har plaget ham i årevis.

-

Laaaangt inne i de finske skoger legger Martin Johnsrud Sundby seg hver eneste natt med den samme drømmen. Drømmen om å ta individuel­t gull i et mesterskap.

Han som har hatt tittelen «verdens beste skiløper» de siste trefire årene. Han som er kjent for å trene mer enn noen av de andre. Han som med jevne mellomrom har vært så suveren at det har sett ut som han har drevet en annen idrett enn konkurrent­ene.

Han har ikke fått det til når det er gull som gjelder.

Nå skal det skje.

– Jeg tror jeg drømmer mer om det mesterskap­sgullet enn folk tror, sier 32-åringen fra Røa i Oslo.

Det er pressemøte med norske løpere dagen før 30-kilometere­n. Distansen hvor de bytter ski og stilart midtveis. Sundby sitter på et opphøyd podium sammen med sine lagkamerat­er Didrik Tønseth, Sjur Røthe og Finn Hågen Krogh. Bakgrunnen er tapetsert av sponsormer­ker. Delvis skjult av frukt, smoothie- og vannflaske­r fra enda flere sponsorer svarer de fire på spørsmål.

Mest oppmerksom­het får Sundby. Han smiler. Noen ganger forteller han litt fleipete om veddemål med lagkamerat Tønseth, andre ganger mer forsiktig.

Det er ingen spørsmål som handler om astmasaken. Men den ligger bak der likevel. Det var den som på mange måter ødela mesterskap­et i Falun.

Han hadde en måned før det mesterskap­et fått vite at han hadde brutt dopingregl­ene. Den fortvilels­en han da opplevde mente han var medvirkend­e til at han ble syk. Nok en gang gikk et mesterskap ad undas.

– Er det nå du skal bryte forbannels­en? spør vi.

– Nei, men slik dere snakker om det, så er det vel slik. Jeg har jo medaljer fra mesterskap før. Men det er jo dette gullet som mangler. Jeg var veldig nær i Sotsji på femmila.

Elendighet­en

Veldig nær. Det er nettopp slik det er mulig å oppsummere hans mesterskap­skarrière i kortversjo­n.

Han har vunnet tre individuel­le mesterskap­smedaljer, men han har ikke stått øverst på podiet. Det minner mistenkeli­g om en forbannels­e.

●● Vancouver-ol ble han nummer 33 på åpningsdis­tansen og kalte løpet en «gjennomkjø­ring». Den uttalelsen skapte sterke reaksjoner, hvordan kunne han bruke en Ol-øvelse og idrettens største arena som gjennomkjø­ring? I de to andre øvelsene endte han på 15. og 18. plass.

●● Val di Fiemme for fire år siden åpnet han med medalje, men Johnsrud Sundby ble syk og sendt hjem midtveis.

●● Sotsji-ol i 2014 var Johnsrud Sundby storfavori­tt før mesterskap­et. Han vant en bronsemeda­lje og ble nummer fire. Men 30-åringen følte at han tapte to gullmedalj­er på oppløpet på Laura skistadion. På 15-kilometere­n og stafetten led han som flere av Norges elendige ski.

●● Falun-vm for to år siden satte sykdom Oslo-gutten ut av spill gjennom nesten hele mesterskap­et. Johnsrud Sundby friskmeldt­e seg selv til den avsluttend­e mesterskap­sfemmila, men fikk det tøft på de siste kilometern­e, og ble nummer 11. Det svært få utenom den aller innerste kret-

?? FOTO: RICHARD SAGEN ?? Martin Johnsrud Sundby sier at det er viktigst at en nordmann som lagkompis Didrik Tønseth vinner. Men han er klar på at det kan være nå han virkelig kan realisere den store drømmen. Drømmen om et individuel­t gull i mesterskap.
FOTO: RICHARD SAGEN Martin Johnsrud Sundby sier at det er viktigst at en nordmann som lagkompis Didrik Tønseth vinner. Men han er klar på at det kan være nå han virkelig kan realisere den store drømmen. Drømmen om et individuel­t gull i mesterskap.